Begin deze zomer klonk het nog voorzichtig hoopvol bij de programmatoren van de kleine buurtbioscopen. Zo ook bij Ronny Maheur, al jaar en dag het gezicht van Cinema Rio in De Haan, dat over 153 plaatsen beschikt.

Intussen is het tij langzaam maar zeker gekeerd. Want vrij snel na de heropening werden mondmaskers verplicht en viel het aantal Hollywoodblockbusters te herleiden tot één film: Tenet. Bovendien ziet het er naar uit dat het dit najaar ook niet veel soeps gaat worden, nu ook de nieuwe Bond-film door de producenten vooruit werd geschoven. Veel bioscopen hebben het lastig, en al zeker de kleintjes. Zo houdt Cinéstar in Waregem er intussen al mee op.

Een duidelijk ontgoochelde Ronny zucht: "Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden aan het woorden. Het nieuws van Disney komt ook hard aan, het is de zoveelste slag in ons gezicht."

Disney kondigde een paar dagen geleden immers aan dat ze meer zullen inzetten op hun streamingsdienst Disney+ in plaats van de bioscoopzalen, wat kan betekenen dat heel wat kleppers uit hun huis straks niet meer in de bioscoop te zien zullen zijn. Als je weet dat acht van de tien meest succesvolle films vorig jaar van Disney kwamen, dan is de som snel gemaakt. "Ik word er echt kwaad van", aldus Ronny. "Disney is groot geworden dankzij de kleine bioscopen. En dan dit..."

Op maandag, dinsdag en donderdag is er geen filmvoorstelling meer 's avonds. "Er komen nog wel degelijk veel kwalitatieve films uit en er is ook nog volk, maar nu blijf ik open om open te zijn. Op den duur kost het geld om open te blijven. Als de situatie na de herfstvakantie niet verbetert, dan sluit ik de deuren tot aan de kerstvakantie."

En dan valt het nog af te wachten wat de overheid morgen beslist. "Kijk maar naar Frankrijk. Ze voeren een avondklok in (in bepaalde grootsteden, red.) waardoor je na 21 uur niet meer op straat mag. Maar wat gebeurt er dan met de bioscoop? Dan kan je om 20 uur geen film meer gaan bekijken. Nee, ik hoop dat deze crisis heel snel opgelost geraakt. Want op den duur zou je je moed verliezen."

Wie een bezoekje wil brengen aan Cinema Rio in De Haan, volledig coronaproof, kan tickets reserveren via www.cinemario.be.

Begin deze zomer klonk het nog voorzichtig hoopvol bij de programmatoren van de kleine buurtbioscopen. Zo ook bij Ronny Maheur, al jaar en dag het gezicht van Cinema Rio in De Haan, dat over 153 plaatsen beschikt. Intussen is het tij langzaam maar zeker gekeerd. Want vrij snel na de heropening werden mondmaskers verplicht en viel het aantal Hollywoodblockbusters te herleiden tot één film: Tenet. Bovendien ziet het er naar uit dat het dit najaar ook niet veel soeps gaat worden, nu ook de nieuwe Bond-film door de producenten vooruit werd geschoven. Veel bioscopen hebben het lastig, en al zeker de kleintjes. Zo houdt Cinéstar in Waregem er intussen al mee op. Een duidelijk ontgoochelde Ronny zucht: "Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden aan het woorden. Het nieuws van Disney komt ook hard aan, het is de zoveelste slag in ons gezicht."Disney kondigde een paar dagen geleden immers aan dat ze meer zullen inzetten op hun streamingsdienst Disney+ in plaats van de bioscoopzalen, wat kan betekenen dat heel wat kleppers uit hun huis straks niet meer in de bioscoop te zien zullen zijn. Als je weet dat acht van de tien meest succesvolle films vorig jaar van Disney kwamen, dan is de som snel gemaakt. "Ik word er echt kwaad van", aldus Ronny. "Disney is groot geworden dankzij de kleine bioscopen. En dan dit..."Op maandag, dinsdag en donderdag is er geen filmvoorstelling meer 's avonds. "Er komen nog wel degelijk veel kwalitatieve films uit en er is ook nog volk, maar nu blijf ik open om open te zijn. Op den duur kost het geld om open te blijven. Als de situatie na de herfstvakantie niet verbetert, dan sluit ik de deuren tot aan de kerstvakantie."En dan valt het nog af te wachten wat de overheid morgen beslist. "Kijk maar naar Frankrijk. Ze voeren een avondklok in (in bepaalde grootsteden, red.) waardoor je na 21 uur niet meer op straat mag. Maar wat gebeurt er dan met de bioscoop? Dan kan je om 20 uur geen film meer gaan bekijken. Nee, ik hoop dat deze crisis heel snel opgelost geraakt. Want op den duur zou je je moed verliezen."Wie een bezoekje wil brengen aan Cinema Rio in De Haan, volledig coronaproof, kan tickets reserveren via www.cinemario.be.