Na De Mol, donderdagavond ook een West-Vlaamse winnaar van Expeditie Robinson?

Thomas Roobrouck gaat naar eigen zeggen niet voor de tweede stek. (Foto Vier)
Bert Vanden Berghe

Donderdagavond volgt de ontknoping van Expeditie Robinson op Vier. Thomas Roobrouck (31) uit Vichte is zonder meer de topfavoriet, maar het programma bewees al meerdere keren dat alles mogelijk is tijdens een finale. Voor Thomas was het hoe dan ook een deelname die zijn leven heeft veranderd.

Terwijl mensen na tactische spelletjes naar huis moesten, of het compleet uitgeput zélf opgaven, was duidelijk dat er in Expeditie Robinson tot nu toe geen houden was aan Thomas uit Vichte. Dankzij een goeie conditie, de juiste mindset en een stevig uithoudingsvermogen, baande hij zich een weg door loodzware proeven, met als resultaat een finaleplek. Vanavond zien we tegen wie hij het moet opnemen en wat de uitkomst is. Doordat hij in de aanloop van de finale kon genieten op Winnaarseiland, komt hij goed uitgerust aan de start en mag hij dus als topfavoriet bestempeld worden. Maar in dit spel is alles mogelijk en starten ze opnieuw met gelijke wapens.

Had je stress voor de finale?

“Gezonde stress. Dat had ik vroeger ook al tijdens het boksen. Op het moment zelf was ik niet nerveus, maar tijdens het stappen naar de ring wel. Ik keek er naar uit om de finale te spelen, maar eerlijk gezegd had ik van niemand schrik. Elroy kwam al een paar keer minder sterk uit de hoek, Koen had het moeilijk met puzzels en in eerdere proeven had ik al gezien dat ik een maatje te sterk was voor Jorick.”

Je was altijd heel gefocust en verloor je niet in tactische spelletjes.

“Natuurlijk moet je ook een complot vormen, dat was belangrijk om te overleven. Dat maakt het programma ook interessant. Ik vormde al vrij snel een complot dat lang overeind bleef. Ik zat redelijk safe, vond ik. Ze wisten dat ik fysiek sterk was, wat van pas kon komen. Maar mijn focus lag inderdaad eerder op de proeven. Ik probeerde daarom goed voor mezelf te zorgen.”

Thomas:
Thomas: “Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk mijn krachten te doseren.” (Foto Vier)

Sommige kandidaten zagen heel erg af doorheen de reeks. Kevin gaf noodgedwongen zelfs uitgeput op.

“Tijdens zo’n proeven geef je alles. Daarom vond ik het belangrijk om bezig te blijven. Ik voelde dat ik verzwakte door te lang stil te zitten. Ik ben ook constant op zoek geweest naar eten. Van fruit tot die kleine slakjes. Je wil niet weten hoeveel ik er daarvan gegeten heb. Zo was ik ook altijd bezig en had ik geen tijd om te veel na te denken of te twijfelen aan mezelf.”

“Veel vroegen zich af waarom ik mijn vriendin ten huwelijk vroeg en wat later de relatie afbrak”

Je bent nu al een hele tijd terug in het land. Viel het mee om jouw deelname zolang te verzwijgen?

“Ik had gezegd dat ik een maand in het buitenland zat, op een beurs. In het begin was dat erg wennen om te zwijgen, maar na een tijd stelde niemand nog vragen. Dat veranderde natuurlijk toen mijn deelname bekend raakte.”

In hoeverre heeft je deelname je blik op het leven veranderd?

“Ik sta veel meer stil bij wat mensen rondom mij voelen of denken. Als ik vroeger ruzie had, kon ik gerust een paar dagen koppig zijn. Nu niet meer. Ik kan ook moeilijker afstand nemen van mensen. Dat voel ik heel hard aan mijn zoontje, die ik in deze kutperiode niet altijd zie. Ik heb ook schrik dat ik hem ziek maak, omdat ik met veel mensen in contact kom. Maar je kan het wel een soort van verlatingsangst noemen. Als hij weggaat (Thomas heeft co-ouderschap, red.) heb ik het altijd lastig. Het moment dat ik hem terugzag op de luchthaven, was ook heel heftig.”

Naar verluidt heb je toen ook je toenmalige vriendin ten huwelijk gevraagd.

“Dat klopt. Op het eiland overheersen vaak de emoties en denk je aan iedereen die thuis op je wacht. Maar ik was een emotioneel wrak en dan denk je niet altijd even helder. De opmerking kwam waarom ik haar ten huwelijk had gevraagd, om dan twee, drie weken later de relatie af te breken, maar veel mensen beseffen niet wat voor impact dat op je heeft: die deelname en zo’n lange periode op een eiland. Je gaat alles heel anders bekijken.”

“Als ik vroeger ruzie had, kon ik gerust een paar dagen koppig zijn. Nu niet meer”

Wat heb je nog geleerd?

“Ik ben iemand die doorgaans niet graag alleen zit. Als mijn zoontje er niet is, of mijn vriendin niet thuis is, zoek ik altijd mensen op. Dan spring ik op mijn Harley om vrienden of familie een bezoekje te brengen. Maar toen ik alleen zat op Winnaarseiland, ging er een nieuwe wereld voor me open. Ik heb daar gemerkt dat ik met weinig best wel gelukkig kan zijn. Ik heb mijn telefoon bijvoorbeeld geen enkele keer gemist. Ik werd er één met mezelf en de natuur. Dat was een verrijking, die ik vandaag nog met mij meedraag. Als ik nu een dagje thuis ben, dan kan ik ook eens genieten van de rust.”

Thomas:
Thomas: “Ik begrijp niet waarom mensen negatieve reacties sturen naar de andere deelnemers. Het is maar een spel!” (Foto Vier)

Hoe waren de reacties de afgelopen weken?

“Mijn telefoon staat roodgloeiend sinds het bekend is dat ik de finale haalde. Ik probeer iedereen die beleefd is, een antwoordje terug te sturen. Andere deelnemers kregen soms verwensingen of erger naar hun hoofd. Jammer dat sommigen niet in zien dat het maar een spel is. Nee, ik ben heel dankbaar voor al die leuke berichtjes.”

Wat wacht er na de finale?

“Ik geniet nu wel van de aandacht. Zo kreeg ik de afgelopen weken al een paar keer de vraag voor samenwerkingen, maar die wil ik enkel maar doen als het ook effectief in het verlengde ligt van wie ik ben en wat ik doe. Het kan ook geen kwaad voor mijn modellenwerk, denk ik. Maar ik ben daar voorzichtig mee, want ik heb al zo weinig tijd.”

De finale van Expeditie Robinson is morgenavond om 20.35 uur te zien op Vier. Of Thomas de finale wint of verliest: op onze website kw.be kan je meteen na de aflevering een eerste reactie lezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier