Na bekroond debuut heeft Torhoutse Jilly tweede thriller bijna af

© Johan Sabbe
Johan Sabbe

De prijsuitreiking werd uitgesteld door de corona-uitbraak, maar is dan toch via livestream gebeurd.

Jilly Olivier (30) en haar man Kevin Deprez (33) wonen met hun zoontjes Liam (3) en Lyo (1,5) in de Kempenaarstraat in Rumbeke. Kevin is industrieel ontwerper, Jilly werkt als calculator in de offertedienst van Roularta Media Group. Beiden zijn uit Torhout afkomstig, waar Jilly’s mama én oma jarenlang de destijds bekende textielwinkel Siertex runden.

Duik in het verleden

Het succes van haar debuut Onvoltooid Verleden Tijd heeft aanstekelijk gewerkt, want Jilly heeft haar tweede boek quasi af en hoopt dat het een waardige opvolger voor het eerste wordt.

Onvoltooid Verleden Tijd werd bij Boekscout uitgegeven, de initiatiefnemer van de boekenprijs BoekGoud. Iedereen kon stemmen op de boeken uit 2019 van de genoemde uitgeverij. Zo werd er een winnaar per genre bepaald. Bij de thrillers won Jilly. Daarnaast mocht het publiek nog een laureaat over alle genres heen kiezen, maar daarin greep de ex-Torhoutse naast de overwinning en de 750 euro die eraan verbonden was. Wie weet, slaagt ze daar met haar tweede thriller wel in.

Onvoltooid Verleden Tijd gaat over Simon, een jongeman van bijna 30 die moeilijke jaren achter de rug heeft. Zijn vader is gestorven, zijn verloofde werd een paar jaar geleden vermoord, ook zijn moeder overlijdt en zijn werkgever gaat failliet. Hij bedenkt een uitvinding die hem heel wat kan opleveren, met name tijdreizen naar het verleden. Zo krijgt Simon de kans om in de verstreken jaren te gaan speuren naar de onopgeloste moord op zijn verloofde. Maar dat lukt niet zonder slag of stoot. Gevolg: de spanning in het verhaal is constant te snijden.

“Ik probeer in een toegankelijke stijl te schrijven”, zegt Jilly. “Zo kan ik met mijn boeken een breed publiek bereiken. Aanvankelijk dacht ik eraan om voor de opvolger een avonturenverhaal neer te pennen, maar uiteindelijk is het toch weer een thriller geworden.”

Wrevel op hoge berg

Het manuscript voor dat nieuwe boek is zo goed als af. De werktitel luidt: Als sneeuw voor de dood.

Het verhaal draait rond een groep vrienden die in de Himalaya de Mount Everest wil beklimmen, de hoogste berg ter wereld. “De weg naar de top verloopt niet zonder hindernissen”, licht Jilly een tipje van de sluier op. “Niet alleen is de natuur onvoorspelbaar, er ontstaat ook wrevel. Net als de vrienden elkaar broodnodig hebben.”

Schrijven is voor Jilly zo’n beetje eten en drinken. Ze zou moeilijk zonder kunnen. Toen ze in het tweede leerjaar van de basisschool zat, bedacht ze al kleine verhaaltjes. Haar pennenvruchten werden geleidelijk langer en ook als volwassene bleef ze schrijven een hele lade vol verhalen. Meestal luchtige vertellingen, nogal eens voor kinderen. Totdat ze in 2016 aan de haar nu bekroonde thriller begon. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier