Muzikanten halen slag thuis: Kortrijk investeert in repetitieruimtes in Track

De investering in de repetitieruimtes moet komaf maken met het vele verhuizen van muziekinstallaties. © gf
Redactie KW

Op vraag van muzikanten en muziekmakers vernieuwt de stad Kortrijk drie repetitieruimtes in Muziekcentrum Track. Bovendien wordt ook het reserveringssysteem aangepast om zo meer aan de eisen van jonge muzikanten te kunnen voldoen.

In een enquête die Muziekcentrum Track in samenwerking Poppunt Vlaanderen in november vorig jaar lanceerde, gaven meer dan 100 muzikanten, groepen, bands en muziekmakers hun dromen, noden en wensen aan. Op die manier wilden de stad Kortrijk en Track de sterktes en zwaktes van de Kortrijkse muziekscene in kaart brengen. Meteen na het analyseren van de resultaten voert het Muziekcentrum al enkele wijzigingen door.

Professioneel materiaal ter plaatse

“Een van de voornaamste opmerkingen was het gebrek aan opbergruimte in de repetitieruimtes”, vertelt coördinator Jolle Desloovere. “Bands moesten altijd hun hele muziekinstallatie verhuizen. En dat gesjouw en gesleur zorgde toch wel voor wat irritatie.” In afwachting van de grote verbouwing van de kelder waar opbergruimtes worden voorzien, investeert Kortrijk nu in professionele backlines. Die moeten ervoor zorgen dat bands minder eigen materiaal moeten verhuizen.

Muziekcentrum Track beschikt vandaag al over drie repetitieruimtes: één grote van 72 vierkante meter en twee kleinere van 30 vierkante meter. “Je kan de jamboxen elke dag huren, op voorwaarde dat je minstens één dag vooraf reserveert”, aldus Jolle nog. “Bands huren per blok van 3 uur, zowel ‘s avonds als overdag. Dankzij de nieuwe investering is elke jambox sinds begin januari voorzien van een zanginstallatie, een vaste drum en twee versterkers voor bas en gitaar.

Sleutelkluisje

Naast de backline werd ook het toegangssysteem vernieuwd. Een sleutelkluis maakt het mogelijk om vanaf nu altijd al een halfuurtje voor het begin van de sessie de jambox te bereiken. Dat systeem laat meer flexibiliteit toe en biedt meer mogelijkheden om ook tijdens weekends en ‘s avonds te repeteren.

Schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) juicht de verdere uitbouw van Muziekcentrum Track toe. “We willen het Muziekcentrum afwerken tot dé muzikale site van de stad. Daarvoor luisteren we naar de noden en wensen van de creatievelingen zelf en grijpen we in waar het beter kan.” (OV)

Wil je meer weten over de backline en het reservatiesysteem? Alle info vind je in Track of via mail naar info@muziekcentrumtrack.be. Een repetitieruimte reserveren kan telefonisch op 056 27 79 00 of via info@muziekcentrumtrack.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier