Muzikant Bob Rocking is tachtig geworden en denkt nog niet aan stoppen

Bob Rocking is op zijn 80ste nog steeds volop met muziek bezig. (foto FRO)
Redactie KW

Oostendenaar Robert Roekens mocht zaterdag tachtig kaarsjes uitblazen. Als Bob Rocking is hij al meer dan 60 jaar de drijvende kracht achter de legendarische Oostendse band The Silhouets. De laatste keer dat de band op het podium stond was op 16 februari in het Kursaal. Door de coronacrisis waren er de jongste maanden geen optredens meer mogelijk. Maar Bob blijft niet bij de pakken zitten. Hij blijft op zijn gitaar tokkelen.

“In de jaren 60 stelde ik me al vragen over het jaar 2000 en nu zitten we al twintig jaar verder en ben ik 80 jaar oud”, opent Bob. “Ik voel geen verschil tussen vroeger en nu. Ik ben nog altijd volop bezig met muziek en zie nog geen enkele reden om ermee te stoppen. Covid-19 heeft voor veel miserie gezorgd, niet alleen voor de oudere mensen, maar zeker voor de muzikanten die niet konden optreden. Na ons Concert 60 Jaar Silhouets in het Kursaal hebben we, net voor de lockdown, half maart, nog één keer kunnen repeteren en dat was het dan. Mijn muzikanten, drummer Liam Love, gitarist Lucas Vandekerckhove, gitarist Willy Despecht en zanger Ronny Walschaerts blijven gemotiveerd om nog lang door te gaan met repeteren en op te treden, en ik ook.”

“Ik heb in de loop van zestig jaar Silhouets enorm veel goede muzikanten en zangers zien komen en gaan. Ziekte, sterfgevallen, familiale en professionele problemen staken stokken in de wielen. Het is moeilijk om een muziekgroep samen te houden. Ik heb doorgebeten en stond aan de wieg van The Silhouets in 1959, samen met Robert Cogoi, Michel Recoules en Hubert Deschacht. In 1958 had ik, samen met Sylvain Vanholme (later bekend met The Wallace Collection) en Michel Recoules ‘Bob Rocking en The Blue Boys’ opgericht. Tijdens de zomer speelden we bijna dagelijks, vooral in Oostende, maar eigenlijk langs heel de kust, tot in Noord-Frankrijk en Zuid-Nederland.”

Naam en faam

Na heel wat succesvolle jaren en tal van veranderingen in de bezetting bestond de groep in de jaren 90 uit Jackie Vandewalle, Jan Gaillaert, Karel Busco en Bob Rocking. “In het jaar 1993 hebben we onze eerste plaat uitgebracht en die werd voorgesteld in een volle Ambassadeurszaal van het Kursaal in Oostende. In totaal hebben we zes cd’s uitgebracht, telkens met 16 nummers. We speelden, zoals iedereen weet, de muziek van The Shadows en Cliff Richards, maar er stonden ook eigen composities op en filmmuziek. De laatste plaat dateert van 2001 en kreeg de titel ‘Then & Now’. Er waren ook plannen om ’50 years’ te vieren met een concert in het Kursaal en een plaat te maken, maar het was onbetaalbaar geworden en het is er nooit van gekomen.”

Bob Rocking in 1960. (foto gf)
Bob Rocking in 1960. (foto gf)

“We hebben wel in het buitenland gespeeld”, herinnert Bob zich. “Twee keer in Londen ter gelegenheid van The Pipeline Convention, waar we met The Shadows optraden. In Amsterdam stonden we op het podium met The Ventures en in Parijs met The Spotniks. Internationaal hebben we naam en faam verworven. Op het internet kan je zien hoeveel mensen onze nummers gecoverd hebben, van Italië tot in Australië. Ik heb zelf ontelbare nummers geschreven. Er zijn er 28 van opgenomen. Mijn eerste nummer ‘Wigwam’ heb ik gecomponeerd in 1959. Later in 1964 kwam ‘Geisha’, waarmee we internationaal gescoord hebben. Begin de jaren 90 werden The Silhouets door Hans Arijs herontdekt. Twee platen werden opgenomen in Nederland en vier in Middelkerke, in de studio van Robert De Blauwe.”

Verjaardagsfeest

Momenteel, na veel avonturen, successen en ontgoochelingen, bestaan The Silhouets weer uit een fantastische groep muzikanten. De 80-jarige Bob Rocking is enthousiaster dan ooit. “Drummer Liam Love is 24 en een drummer uit de duizend. Samen met zijn meisje Helène Declerck, vormt hij een spectaculair drum-duo. Gitaristen Lucas Vandekerckhove en Willy Despecht zijn super Shadows-muzikanten en zanger Ronny Walschaerts is top in alle nummers van Cliff Richard.

The Silhouts in de huidige bezetting.
The Silhouts in de huidige bezetting.© FRO

Samen zweren we trouw aan ons repertoire met instrumentale nummers. Ik blijf op zoek naar leuke liedjes. Ik heb in de corona niet stil gezeten en nog tal van Shadowsnummers ontdekt om in te studeren. Er waren plannen om mijn verjaardag te vieren met een concert op 18 september in Ten Stuyver. Door corona was het niet mogelijk, maar uitgesteld is niet verloren. We kijken uit naar 18 september 2021, voor een nieuw concert ‘Bob Rocking 80’. We staan te popelen om weer te repeteren en samen kijken we uit naar betere tijden voor muzikanten en muziekliefhebbers.” (Fons Roets)