Muziektheater ‘Nooit brengt een Oorlog Vrede’ tot eind van paasvakantie in Reningelst

De 40 auteurs, muzikanten, regisseur Frank Verdru (rechts vooraan), auteur Marieke Demeester (midden vooraan) en productieleider Dries Chaerle ( midden achteraan) geven het beste van zichzelf. © HoPa
Redactie KW

Op 11 november 1978 werd het volksspel ‘Nooit brengt een Oorlog Vrede’ voor het eerst opgevoerd in Kemmel: een mijlpaal voor het amateurtheater in de Westhoek, maar ook ver daarbuiten. Voor het eerst was herdenken geen zaak van militairen, maar van gewone mensen. 40 jaar later wordt het stuk opnieuw opgevoerd, weliswaar volledig herwerkt. 40 kinderen, acteurs en muzikanten brengen de nieuwe muziektheatervoorstelling op 17, 18, 19, 20 en paasmaandag 22 april in OC Rookop Reningelst.

Het eerste volksspel was gebaseerd op het volksboek ‘Van den Grooten oorlog’. 54 mannen en vrouwen vertelden over hun leven in de oorlog als vluchteling, soldaat of gewone burger. Nu speelt het verhaal zich af in Reningelst.

“Heel doelbewust werd OC Rookop gekozen als locatie van het muziektheater. Dit dorpshuis ligt op dezelfde brouwerijsite van Reningelst, waar ook de Kinderbrouwerij gehuisvest is. Brouwerij Sint-Joris deed tijdens de oorlogsjaren dienst als badplaats. Terwijl de soldaten er in bad gaan, worden hun kleren gewassen en hersteld. Die werkplaats levert de scène, maar de gesprekken en de gebeurtenissen die er zich afspelen overspannen de hele 20e eeuw, tot in 2019. Omdat een oorlog nooit vrede brengt. Toen niet, daarna niet en vandaag evenmin.’

“Verschil tussen iets herdenken en iets indachtig zijn”

“De voorbije jaren stond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog hoog op de agenda. Honderdduizenden mensen brachten een bezoek aan de Westhoek en er waren honderden plechtigheden en evenementen. Nu 2014-2018 achter de rug is, lijkt het erop dat die oude historie dus wel opzij kan worden gezet. Alles is volbracht. Maar de Eerste Wereldoorlog herdenken is één zaak; deze blijven herinneren en indachtig zijn is nog iets anders”, weet productieleider Dries Chaerle, van het IFFM Ieper.

Nostalgie en dezelfde goesting bij acteur Eddy Huys

Eddy Huys (63), voorzitter van het Reningelstse toneelgezelschap De Vlaamsche Vrienden, is samen met tekstschrijver Marieke Demeester de enige die 41 jaar geleden én nu op het podium stond en staat. Huidig regisseur Frank Verdru was er toen ook bij als jonge acteur. Eddy kijkt met enige nostalgie terug naar 1978.

“Daar ben ik voor het eerst in contact gekomen met mensen uit de beroepstheater zoals Wannes van de Velde, François Beuckelaers, Lea Daan”, zegt hij. “Dat was een unieke ervaring. En eerlijk, ik voel nu weer diezelfde gedrevenheid, dezelfde grote goesting in de groep. De opzet is wel anders. Toen vertrokken we vanuit de interviews die van getuigen van de Grote Oorlog waren afgenomen, getuigen die wij zelf nog hadden gekend. En daar maakten we toneel van. Nu gaat het meer om theater op zich. Toen onze toneelgroep uitgenodigd werd om aan het nieuwe muziektheater mee te werken, sprongen we meteen mee op de kar met logistieke steun en een tiental vaste acteurs uit ons gezelschap.”

Een streekproduct uit de Westhoek

‘Nooit brengt een Oorlog Vrede’ is geschreven door Marieke Demeester uit Kemmel in een regie van Frank Verdru uit Westouter. Dries Chaerle uit Poperinge is productieleider en neemt het muzikale luik voor zijn rekening. De voorstelling duurt anderhalf uur. Er is geen pauze. Voor en na de voorstelling heet de gelegenheidsbar je welkom voor een vredig natje en droogje.

‘Nooit brengt een Oorlog Vrede’ is een organisatie van de Elfnovembergroep Kemmel, de stad en kunstacademie Poperinge, toneelvereniging De Vlaamsche Vrienden Reningelst, en het In Flanders Fields Museum Ieper, met de steun van de provincie West-Vlaanderen.

Info en tickets

Woensdag 17, donderdag 18, vrijdag 19, zaterdag 20 april 2019 om 20 uur.

Paasmaandag 22 april om 17 uur in OC Rookop Reningelst. Tickets:10 euro; 5 euro (< 21 jaar) via www.poperinge.be/webshop; cultuur@poperinge.be; 057 346623.

(HoPa)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier