Muziekclub 4AD verpopt tot 1.5 AD en organiseert muzikale zomerkampen

De vaste werknemers van 4AD poseren op het nieuw ingerichte terras. © ACK
Redactie KW

Muziekclub 4AD wordt tijdens de zomer 1.5 AD. De concertzaal, waar normaal 100 zitplaatsen of 250 staanplaatsen zijn, kan heropenen maar er is slechts plaats voor een 20-tal personen. Er is wel een uitgebreid terras en er worden zomerkampen en workshops georganiseerd.

Maar er is en blijft het café dat van donderdag tot en met zondag open is, met een zomers terras dat tot aan de Handzamevaart is uitgebreid terwijl door de luidsprekers Belgische artiesten voor de sfeer zorgen. Café en terras bieden op die manier plaats aan een honderdtal mensen die op voldoende afstand van elkaar kunnen genieten en er worden heel wat zomerse activiteiten gepland. Nieuw bij 1.5 AD: er worden jeugdkampen georganiseerd, uniek in West-Vlaanderen voor een muziekclubs. Tijdens de zomer kunnen tieners van af 9 jaar tot 18 jaar muziekkampen volgen, zomerkampen om kennis te maken met verschillende soorten muziek.

Hiphopacademy De Stroate

“Er worden twee zomerkampen voor kinderen van 9 tot 12 jaar georganiseerd, een voor tieners van 12 tot 15 jaar en een voor 15 tot 18-jarigen“, geeft Eline Adams mee. “De 9- tot 12-jarigen proeven van hiphop met de Hiphopacademy De Stroate, de tieners leren er de cultuur van hiphop kennen met hiphopdans, graffiti en beatmaking en aan het eind van de week nemen ze een eigen song mee naar huis. Voorkennis is niet nodig, iedereen is welkom. Dit kamp vindt plaats van 20 juli tot 24 juli en er is plaats voor een 10 tot 15 deelnemers. Start Your own band is onderverdeeld in twee groepen : de groep 12- tot 15-jarigen en de groep 15- tot 18-jarigen die onder de arm worden genomen door Girls Go Boom. Hier wordt de mogelijkheid geboden om een band te vormen, een eigen song te schrijven en leer je hoe die te brengen op het podium, dit kamp vindt plaats van 21 juli tot 31 juli voor de 12-15-jarigen en van 10 augustus tot 14 augustus voor de 15-18-jarigen, er is plaats voor maximaal 17 deelnemers. Ten slotte is er ook nog LAwaBO in samenwerking met Aifoon van 3 tot 7 augustus, hier gaan de kinderen aan de slag met heel uiteenlopend materiaal van kleurpotloden tot mengpanelen en onderwatermicrofoons, een wonderlijke ontdekkingstocht doorheen de wereld van klanken, bedoeld voor de groep van 9 tot 12 jaar.”

Workshops

Inschrijven kan via de website www.4ad.be en de kostprijs voor een zomerkamp komt op 100 euro, vanaf het tweede kind 80 euro en het kansentarief is 20 euro. Naast de zomerkampen worden ook nog workshops voorzien. “Het is voor iedereen een moeilijke periode geweest, zo ook voor de artiesten. De coronacrisis treft de cultuursector heel hard en om artiesten een kans te bieden toch weer even muziek bij de mensen te brengen en om de jongeren intensief van deze muziek te laten genieten, hebben we voor deze zomer elf bekende en onbekende namen die uiteenlopende workshops brengen”, geeft Patrick Smagghe mee.

Diverse genres

“Er zullen deze zomer elf themaworkshops worden gegeven in verschillende genres en door diverse artiesten , de genres gaan van rap tot vocal coaching, van improvisatie tot opnemen van muziek, werkelijk alle facetten van het muziek maken komen aan bod. Deelnemen aan een workshop kost, naargelang de workshop, 10 tot 15 euro, doelgroep zijn plus 15-jarigen. Inschrijven kan via de website.”

Ook 4AD zelf heeft heel wat moeten annuleren tijdens de afgelopen periode. “We hebben een 40-tal optredens moeten schrappen, ons volledige team was in mei technisch werkloos maar er moest niemand ontslagen worden. Naast het schrappen van heel wat concerten tot eind augustus hebben we ook een streep getrokken onder de geplande 20ste editie van het culturele samenwerkingsproject Stad Onderstroom, de literaire namiddag, de buitenfilms en de concerten kunnen we niet laten doorgaan. Wel zijn onze repetitiebunkers sinds deze week weer open en kan er weer naar hartenlust gerepeteerd worden. Wat we tot nu toe als enige activiteit hadden was de Buurderij maar de mensen mochten niet naar hier komen om hun pakket op te halen, we gingen ze contactloos thuisbezorgen. Vanaf deze week kunnen de klanten opnieuw zelf hun pakket komen ophalen. Intussen zijn we ook bezig met het upgraden van ons Stiltehuis : sinds maart zijn we aan het verbouwen maar ook dat lag stil doordat er geen materialen konden gehaald worden en er geen mensen mochten werken. Maar nu worden de werken opnieuw aangevat en kunnen we het huis verder renoveren. We hopen om in het najaar het huis terug te kunnen openen.” (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier