Monoloog in Oostende ter ere van cineast Raoul Servais

Redactie KW

Op vraag van de cultuurdienst werd de monoloog ‘Metamorfoxia’ gecreëerd, rond het werk van Raoul Servais. Auteur Erna Schelstraete en acteur Onno van Gelder Jr. verdiepten zich in Servais’ leven.

Toen ik het voorstel kreeg om die tekst te schrijven, heb ik toch even bedenktijd gevraagd”, begint Erna Schelstraete. “Uiteraard kende ik Raoul Servais, maar ik wilde mij toch eerst even wat meer in zijn werk verdiepen vooraleer ik aan die monoloog begon. Al heel snel werd het mij duidelijk hoe verrassend actueel de thema’s zijn die hij doorheen de jaren aansneed. Dictatuur, dominantie, angst en/of gebrek aan persoonlijkheid om je te verzetten tegen wat je voorgeschoteld krijgt… Haast alles wordt zwart/wit gesteld, zonder nuances. De mensen hebben het moeilijk om kleur te geven aan hun leven. Onder meer daarom is het enige attribuut dat bij de voorstelling gebruikt een soort krant, die verwijst naar de media die blijkbaar als enige de waarheid in pacht hebben. Het is een oproep tot zelfstandig, kritisch denken.”

Diverse karakters

Daarnaast vertellen ze over de vrouw in het oeuvre van Servais. Dat was niet makkelijk, want hij laat ze in alle mogelijke gedaanten zien. “Zeer complex, omdat je binnen een heel kort tijdsbestek – elke opvoering duurt slechts een kwartiertje – al die verschillende personages en emoties moet neerzetten”, vult Onno van Gelder aan. “De diverse karakters en hun doen en laten moesten zeer duidelijk zijn voor het publiek. Toen de cultuurdienst mij vroeg om dit project uit te werken, had ik iets van “waw!”, maar onmiddellijk daarna kwam het besef dat ik mij volledig zou moeten smijten om het werk van Raoul Servais de passende eer aan te doen”, geeft hij toe.

Eigen outfits

Naast de manier van bewegen is ook de kostumering heel belangrijk. “De outfits heb ik zelf ontworpen, omdat ik er dan meteen kon in verwerken wat ik bij dat personage voelde. De meeste voldoening haalde ik uit de creatie van de outfit die ik op een bepaald moment als vogelfiguur draag. Maar meer verklap ik niet”, lacht Onno. Je kan de monoloog ‘Metamorfoxia’ gratis bijwonen in open lucht aan de Nieuwe Gaanderijen op de Zeedijk op zondag 8, 15 en 22 april, telkens om 17 uur. (Rio)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier