Moeder van ‘Beastie Boy’ verkoopt Vlaamse Primitief aan Brugse musea

Nico Blontrock, Philip Pierins, Anne van Oosterwijk, Dirk De fauw en Till-Holger Borchert bij de aanwinst. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Sinds dinsdagochtend prijken vier aanwinsten in het Brugse Groeningemuseum. De belangrijkste aanwinst is een 15de eeuws paneel dat de Heilige Veronica met zweetdoek voorstelt. De Brugse musea kochten het voor 530.000 euro aan bij een private eigenares in New York: de moeder van één van de Beastie Boys!

Wat is de link tussen de Vlaamse Primitieven en een New Yorkse band, die punk met rap combineert? Het zou een moeilijke quizvraag kunnen zijn. Till Holger-Borchert, directeur van de Brugse musea, kocht in New York het schilderij ‘Heilige Veronica’ van de Meester van de Ursula-legende, bij een private verzamelaar. De dame in kwestie, Hester Diamond, wilde dit paneel niet openbaar laten veilen bij Sotheby’s, waar het vermoedelijk drie keer die prijs zou opgebracht hebben. Maar ze verkoos dat het doek zou terugkeren naar zijn ontstaansplaats Brugge.

Heilige Veronica

Eerder al had Hester Diamond, de moeder van Beastie Boy Mike D., het schilderij aan de Brugse musea uitgeleend voor de grote Memlingtentoonstelling in 1994. De ‘Heilige Veronica’ werd geschilderd door de Meester van de Legende van de Heilige Ursula – een van de belangrijkste schilders die op het einde van de 15de eeuw in Brugge actief waren. Soms wordt hij geïdentificeerd met Pieter Caesembroot, maar gebrek aan bewijs maakt die identificatie niet waterdicht. Als tijdgenoot van Memling schilderde hij voor vooraanstaande Brugse opdrachtgevers.

Moeder van 'Beastie Boy' verkoopt Vlaamse Primitief aan Brugse musea
© Davy Coghe

Zijn afbeelding van de Heilige Veronica, die een zweetdoek toont waarop het gelaat van Christus prijkt, is schatplichtig aan Jan van Eyck en Hans Memling. Vermoedelijk kochten Italiaanse kooplieden het schilderij, dat in een Toscaans klooster terecht kwam. In de 19de eeuw was het paneel eigendom van Paul Durrieu, een van de grondleggers van het onderzoek naar de Franco-Vlaamse miniatuurkunst. Later kwam het terecht in de verzameling van de New Yorkse Hester Diamond. Zij bezit een van de belangrijkste privé-verzamelingen van Oud-Nederlandse en Vlaamse schilderkunst.

Eerste olieverfschets

De Brugse musea konden de onderhandelde verkoopprijs van 530.000 euro ophoesten dankzij het museaal fonds dat de stad Brugge de voorbije decennia gespijsd heeft: 15 procent van de entreegelden in de Brugse musea worden in dit fonds gestopt en aangewend voor aankopen.

Sinds dinsdag hangen in het Groeningemuseum nog drie andere aanwinsten: een schilderij van een anonieme Brusselse meester uit 1500 dat een Gregoriusmis voorstelt, de Heilige Familie geschilderd door Ambrosius Benson en één van de allereerste olieverfschetsen, namelijk een portret van Johannes de Doper uit 1572 door Johannes Stradanus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier