Modderige jubileumeditie Ieperfest lokt 8.000 bezoekers

Modder genoeg op het Ieperfest. © (Foto TG)
Redactie KW

Ieper Hardcore Fest, in de volksmond Ieperfest, is aan zijn 25ste editie toe en viert dat met headliners Hatebreed, Harley Cro-Mags Flannigan en Madball. Hevige regenval op donderdag herschiep de festivalweide dan wel in een modderpoel, de hardcore-, punk- en metalliefhebbers lieten het niet aan hun hart komen.

Ruim 8.000 hardcore-, punk- en metalliefhebbers vinden dit weekend opnieuw de weg naar de Westhoek. Voor de 25ste editie wilde de organisatie de sfeer van begindagen oproepen en schrapte het openluchtpodium: “Wel willen we duidelijk stellen dat we vasthouden aan het concept van drie muzikale podia”, zegt Davy Bauwen van ART De Vort’n Vis, dat samen met Genet Records het festival organiseert. “Waarom? Twee redenen: enerzijds willen we terugkeren naar de intiemere en vooral intensere sfeer tijdens de concerten, net zoals in de begindagen van ons festival. Het oproepen van die sfeer op een openluchtpodium bleek voor veel bands een moeilijke opgave. Anderzijds laat het de organisatie toe de kwaliteit van de concerten voor de bezoeker gevoelig te verhogen. Omdat we bovendien vasthouden aan het concept van drie muzikale podia, kunnen we meer schuilmogelijkheden aanbieden bij slecht weer, iets waar het festival een patent op lijkt te hebben.”

Davy Bauwen.
Davy Bauwen.© (Foto TG)

Ook dit jaar stonden de weergoden niet aan de kant van Ieperfest. “Donderdag verloren we quasi een hele dag in de opbouw door het slechte weer”, vervolgt Davy. “Het festivalterrein stond vrijdagmorgen helemaal onder water. Een gevolg was ook dat de parking in de weide naast het festivalterrein niet meer bruikbaar was.” Door tonnen stro aan te voeren en loopmatten te leggen, kregen de alerte organisatoren het festivalterrein weer enigszins bruikbaar, al was het zaterdag nog steeds uitkijken om niet vast te zitten of uit te glijden in de modder.

Geen barrières

Harley Flanagan.
Harley Flanagan.© (Foto TG)

Muzikaal zit alles snor op deze jubileumeditie. Hatebreed kreeg vrijdag als afsluitende headliner de grote tent helemaal vol. Zaterdag zorgden onder andere Turnstile, Nasty, Defeater en Crowbar. Headliner op zaterdag was Harley Flanagan, een van de oprichters van de legendarische hardcoreband Cro-Mags. Een vijftal uur voor zijn optreden zat de man nog op de weide met de fans te verbroederen.

Michael Maes.
Michael Maes.© (Foto TG)

“Ook dat is typisch Ieperfest”, zegt Michael Maes. De 42-jarige Lokernaar is al jaren de geluidstechnicus van Ieperfest en speelde op zaterdag ook op Ieperfest met zijn eigen band Link. “Er is geen barrière tussen de bands en de artiesten. Dat mag je zelfs letterlijk nemen, want er is geen frontstage. Iedereen is vrij om op het podium te springen. Het podium is van iedereen.”

Nasty.
Nasty.© (Foto TG)

Ieperfest is altijd een voorloper geweest op vlak van ecologie en sleepte zo ook de award voor groenste festival van Vlaanderen in de wacht. Zo is er op de festivalweide alleen maar veganistisch eten te verkrijgen en wordt er gedronken uit herbruikbare bekers. Er zijn geen chemische toiletten en een deel van de elektriciteit wordt gewonnen door zonnepannelen.

Op zondag beginnen de optredens opnieuw om 12 uur. Kleppers zijn onder meer Bonecrusher, Fallujah, Zeal & Ardor en Terror. Madball, hardcoregrootheden uit New York, sluit om 21.10 uur de 25ste editie van Ieperfest af. Er zijn nog dagtickets te verkrijgen.

(TG – foto’s TG)