Mira (31) roert in de kookpotten in ‘Mijn Keuken, Mijn Restaurant’ op VTM

Mira Ghyllebert. © jro
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het programma ‘Mijn Keuken, Mijn Restaurant’ dat het vroegere ‘Mijn Restaurant’ en ‘Mijn Pop-uprestaurant’ op VTM moet vervangen, krijgt een Oostends tintje. De 31-jarige projectmanager Mira Ghyllebert staat er samen met haar vriendin Anne-Sophie aan het kookfornuis.

Vanaf dinsdag 3 maart pakt VTM uit met een gloednieuw culinair programma. Tien gepassioneerde hobbykoks nodigen elkaar thuis uit voor een driegangenmenu. Ze worden niet alleen beoordeeld door elkaar, maar ook door sterrenchefs Sergio Herman en Marcelo Ballardin. De vier overgebleven hobbykoks openen verspreid over Vlaanderen een tijdelijk restaurant. De winnaar gaat uiteindelijk naar huis met een geldprijs van 50.000 euro. “Het verschil met de vorige versies is dat we nu geselecteerd moeten worden om een restaurant te kunnen openen”, weet Mira.

Zotte televisie

“Die inschrijving is eigenlijk als grap begonnen”, lacht Mira. “Ik wou mijn vriendin, Anne-Sophie, eigenlijk verrassen en tegelijk doen verschieten. Ik wou dat ze een mail in haar mailbox kreeg met de vermelding dat ze ingeschreven was (lacht). Ze kreeg uiteindelijk die mail en zag er het grappige wel van in. Ze zei me meteen dat het wel zotte televisie zou zijn.”

Misschien is dit wel de springplank om eindelijk iets met die passie voor koken te doen

Met de bedenking in het achterhoofd dat ze er wel nooit iets zouden van horen, kreeg Mira twee dagen na haar inschrijving een telefoontje. “Ik viel bijna achterover. Na wat selectiegesprekken en een kooksessie bleken we toch geselecteerd te zijn”, glundert Mira die de passie voor koken van thuis uit mee kreeg.

Kaassaus

“Het eerste gerecht dat ik leerde maken was een kaassaus. Ik herinner me nog dat ik een jaar of twaalf was toen mama me de keuken in riep en me toonde hoe ik kaassaus moest maken. De eerste keer mislukt dat, de tweede keer zaten er nog klonters in en de derde keer lukte de saus uiteindelijk wel. Mama betrok me sindsdien altijd bij het koken.”

De passie voor koken die Mira had, kwam niet tot uiting in haar opleiding. Ze studeerde toegepaste psychologie. “Het leven loopt zoals het loopt. Je kiest een bepaalde richting en dan ga je daarvoor”, zegt ze. “Die studiekeuze kwam er wegens praktische overwegingen. Hoewel het niet mijn grote droom was en nog steeds niet is. Ik zit boordevol interesses. Momenteel werk ik als projectmanager voor een bedrijf dat alles doet rond websites en advertenties online.”

Sergio Herman

Mira is dit schooljaar naast haar job ook gestart met een opleiding aan Spermalie. Mira is vooral een liefhebber van desserten. “Ik heb altijd graag cake en taartjes gebakken. Desserten zijn mijn specialiteit.” Met Sergio Herman en Marcelo Ballardin aan de tafel kreeg Mira vooral gezonde stress. “Als je moet koken voor grote namen als Sergio en Marcelo, dan is dat speciaal. Sergio is een fantastische chef en mens. In het begin van de selectiegesprekken vroegen ze wat mijn favoriete restaurant was. Ik noemde daarin ‘Oak’, het restaurant van Marcelo. Niet wetende dat hij later mijn gerechten zou proeven”, lacht ze. “Ik raad iedereen aan om naar het programma te kijken als je wil zien hoever we uiteindelijk geraken. De grote droom? Misschien is dit wel de springplank om eindelijk iets met die passie voor koken te doen in een eigen restaurant.”

Mijn Keuken, Mijn Restaurant, vanaf 3 maart elke dinsdag en donderdag om 20.35 uur op VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier