Miguel Bouttry bundelt verhalen uit de Westhoek

Miguel Bouttry: "Toen ik gidste heb ik honderden, misschien wel duizenden, verhalen verteld en ik vond het nu eens een goed moment om de top 30 in boekvorm te gieten." (GF)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Miguel Bouttry mag dan al anderhalf jaar in Frankrijk wonen, zijn hart ligt nog steeds in de Westhoek, de streek waar hij is geboren en vijftien jaar gidste. Als gids onderscheidde hij zich vooral als getalenteerd verhalenverteller. Zijn top 30 Westhoekverhalen bundelde hij in zijn nieuwste boek ‘Op verhaal komen in de Westhoek’. Ondertussen ziet hij met lede ogen aan dat zijn tweede roman ‘Bron van Pijn’ op de schappen blijft liggen.

Op verhaal komen in de Westhoek is een alternatieve reisgids doorheen de Westhoek. Auteur Miguel Bouttry was er vijftien jaar professionele gids. Daarna trok hij naar de Franse Morvan op zoek naar nieuwe avonturen. “Mijn gidsplannen heb ik nu dus even in de koelkast gestopt, al keer ik normaal ongeveer één keer per maand wel eens terug. Nu zit ik al twee maanden in lockdown in Frankrijk”, vertelt Miguel aan de telefoon. “Toen ik gidste heb ik honderden, misschien wel duizenden, verhalen verteld en ik vond het nu eens een goed moment om de top 30 in boekvorm te gieten. Mensen vroegen vaak waar ze die verhalen konden vinden, maar meestal ging het om verhalen die ik van iemand gehoord had of die ik ergens gelezen had, maar niet meer wist waar. Nu kan ik ze dus wel met iedereen delen.”

Staycation

“Mijn longlist bestond aanvankelijk uit een honderdtal verhalen, wat een beetje te veel van het goede was. Het was kill your darlings om aan een shortlist van dertig verhalen te komen. Dat was niet eenvoudig, ook al omdat ik die dertig verhalen mooi wilde spreiden over de Westhoek. Elke gemeente heeft minstens één verhaal. Het was goed om ze eens op papier te zetten. Doordat ik het de te druk had als gids, kwam het er nooit van. Nu had ik er wel tijd voor. Ik ben ermee begonnen vorig jaar in juni. Het was wel maar met mondjesmaat omdat ik ook bezig was met mijn roman Bron van Pijn. Die was afgewerkt in de herfst, waarna ik goed kon doorwerken aan dit boek.”

Op 7 mei was er een heuse boekvoorstelling gepland. “Maar ik zat dus vast in Frankrijk. Eerst keek ik de kat uit de boom en wilden we de lancering uitstellen. Het toeval wil dat er nu volop sprake is van staycation en vakantie in eigen land, waardoor het wel goed uitkomt. Daarom besloten we om geen boekvoorstelling af te wachten en meteen het boek in de winkels te leggen. Het boek kan je thuis lezen in je zetel, maar het is extra leuk als je het boek meeneemt op stap, een beetje als een reisgids. Ideaal is dus dat je de locaties bezoekt die aan bod komen.”

Schrijversbestaan

Ondanks zijn verhuis naar Frankrijk is Miguel nog steeds zot van de Westhoek. “Ik ben geboren en getogen in de Westhoek, in de Moeren nabij Veurne. Ik ging veel spelen en veel fietsen door de streek en werd er verliefd op. Vervolgens ben ik in de gidsenbranche gerold en dat heeft de liefde alleen maar aangescherpt. Het is niet omdat ik nu 500 km meer naar het zuiden woon dat de liefde over is. Maar om eerlijk te zijn: ik leef hier goedkoper. We hebben hier een huisje gekocht voor de prijs van een garage in België. Het schrijversbestaan dat ik hier heb, zou in Vlaanderen financieel niet mogelijk zijn. Ik woon ondertussen anderhalf jaar fulltime in de Morvan en in dat anderhalf jaar heb ik twee boeken geschreven.”

In de Bourgogne ontpopte Miguel zich tot romancier. Zijn tweede roman Bron van Pijn werd gelanceerd in februari, maar toen kwam de lockdown. “Dat was jammer. We hadden een succesvolle boekvoorstelling en er waren vertelconcerten gepland. Ook de verkoop die eerste week was zeer goed, maar dan kwam de lockdown. Ik ben geen groot schrijver zoals Jeroen Brouwers waarvoor de mensen naar de boekhandel gaan. Ik moet het echt hebben van lezingen en vertelconcerten, kortom naar de mensen te gaan. Bij het eerste boek heeft het ook zo gewerkt. Maar nu liggen de exemplaren van Bron van Pijn er al twee maanden en dat is echt hartverscheurend. Ik heb er anderhalf intens aan gewerkt. Veel opzoekingswerk gedaan, veel gereisd… Het is alsof je kindje geboren is, je hebt je babyborrel gehouden en dan poef… is het gedaan. Ik hoop dat we na de zomer de draad weer kunnen oppikken, de uitgestelde vertelconcerten opnieuw kunnen ingepland worden en er toch een nieuw leven komt voor Bron van Pijn.”

Opleiding storyteller

Ondertussen zit Miguel niet stil. Op verhaal komen in de Westhoek maakt deel uit van een groter project Westhoekverhalen, waartoe ook het boek Indlikse toeren in de Westhoek van Yves Bondue hoort. “Een derde poot zijn vlogjes op mijn YouTubekanaal. De bedoeling was dat ik vanaf maart heel het jaar door twintig vlogs ging maken in de Westhoek. De eerste vlog ging ik opnemen op de eerste dag dat de lockdown inging in België. Ik was aangekomen, maar meteen weer vertrokken naar Frankrijk omdat ik niet wilde vastzitten. Dat is dus ook uitgesteld naar het najaar.”

” Een vierde poot is een opleiding Westhoek Storyteller bij Syntra West. Mensen kunnen zich daar nog steeds voor inschrijven want die opleiding zou pas van start gaan in oktober. Ik ben bezig met een soort handboek over verhalen. Dat zal ook worden uitgegeven en gebruikt als syllabus in die opleiding. Momenteel ben ik daar volop mee bezig”, besluit Miguel Bouttry.