Miel en Basil brengen ongewone combinatie van beatbox en accordeon

Accordeon spelen is niet makkelijk, maar ook het beatboxen is niet te onderschatten. "Vooral de ademhaling en de snelheid zijn struikelblokken", weet Miel. "Na een uur ben ik echt bekaf." © WVH
Redactie KW

Miel Hillewaere en Basil Buyle uit Koksijde ontmoetten elkaar acht jaar geleden in de muziekschool. Sinds kort vormen ze als ‘Miel&Basil’ een ongewoon muzikaal duo.

Miel Hillewaere (19) en Basil Buyle (16) zijn schoolkameraden. “We zitten samen in het VTI van Veurne, waar ik in het vijfde jaar elektriciteit zit en Miel in het zevende jaar houtbewerking”, steekt Basil van wal. “We kennen elkaar echter al veel langer, want zo’n acht jaar geleden studeerden we allebei slagwerk in de muziekschool van Veurne.”

Slagwerk was zijn eigen keuze, maar daarnaast moest hij zeven jaar geleden ook accordeon leren spelen. “Dat was een kinderdroom van mijn vader, maar door omstandigheden heeft hij daar zelf nooit de kans toe gekregen. Dus verplichtte hij mij dan maar om privélessen te volgen”, lacht Basil. “Aanvankelijk vond ik die accordeon maar niks, want zoals de meesten vond ik het een typisch instrument voor oude mensen. Tot ik ontdekte dat je er ook moderne popnummers mee kan brengen”, vertelt hij.

Enthousiaste reacties

Ondertussen had Miel geleerd dat je ook kan drummen met je mond; beatboxen dus. “Als kind was ik al onafgebroken geluidjes aan het maken en sindsdien heb ik mijn techniek sterk verbeterd door filmpjes op YouTube te bekijken. Afgelopen zomer was Basil aan het repeteren op zijn accordeon en ik beatboxte wat mee met hem. We vonden het allebei wel goed klinken en zo hebben we verder gezocht welke nummers we samen kunnen brengen. Belangrijk daarbij is dat de één de ander niet gaat overstemmen en we willen ook zowel oude als nieuwe nummers brengen, om zo een breed publiek aan te spreken.”

De reacties na hun eerste shows op een vrij podium van de Harmonie Sint-Cecilia, een Music For Life actie op school en een verrassingsoptreden op de kerstmarkt van Koksijde waren alvast laaiend enthousiast. De filmpjes van die vertoningen leiden ondertussen een eigen leven op de sociale media, waar ze makkelijk honderden likes krijgen. “Wij amuseren ons rot als we samen optreden en het doet ons deugd te zien dat ook anderen ervan genieten. Die reacties motiveren ons om hiermee verder te doen”, zegt Basil.

(WVH)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 8 januari

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier