Mieke schrijft boek voor kinderen die rouwen om dieren: “Er is duidelijk nood aan”

Mieke Deltomme. (gf)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Rouwconsulente Mieke Deltomme heeft een nieuw boek uit dat focust op rouwen bij kinderen die een huisdier hebben verloren. Het gaat om een boek met opdrachten die mee helpen het verlies te verwerken.

Mieke is in het dagelijks leven actief als rouwconsulente bij Rouw & Verlies Vlaanderen. Ze organiseert onder andere rouwkampen. Eerder schreef ze al werkboeken voor zowel kinderen als volwassenen die kunnen helpen bij het verlies van een dierbare.

“Dit keer heb ik een ‘Dicht-bij-me-boek’ geschreven dat focust op het verlies van een huisdier”, vertelt Mieke. “Het kwam tot stand op vraag van heel wat ouders. Ze vroegen me hoe ze kunnen omgaan met het verdriet van hun kind nu het huisdiertje is overleden. Zelfs in de winkel werd ik onlangs aangesproken door de bediende. Terwijl we nog wat stonden te kletsen, kwam haar dochter huilend de winkel binnen. Ze wonen boven de winkel en ze stortte zich ontroostbaar huilend in haar moeders armen. Ze heeft zo’n groot verdriet om het heengaan van haar hondje, twee maanden geleden. De moeder probeerde haar te troosten en vroeg zich af of het gedrag van haar dochtertje wel normaal is. Toen wist ik dat ik dringend dit boek moest schrijven, want er is duidelijk nood aan.”

Bang om iets verkeerd te zeggen

Volgens Mieke willen ouders hun kind heel graag helpen en steunen maar weten ze vaak niet hoe ze dat moeten doen. “Ze zijn bang iets verkeerd te zeggen en zitten gevangen in het verdriet dat hun kind heeft. Het doet pijn je kind te zien huilen“, zegt ze. “Het werkboek bestaat, zoals bij de andere Dicht-bij-me-boeken, uit heel wat weetjes, opdrachten en gedichten maar ditmaal voeg ik er wist-je-datjes voor de ouders bij. Zo weet je als ouder dat het wel normaal is dat je kind veel verdriet heeft om het heengaan van het huisdiertje. De tranen en het verdriet zijn een uiting van de liefde die je kind voelt voor het diertje. Hoe groter de liefde, hoe groter het gemis en het verdriet als het diertje er niet meer is. En, bij ieder nieuw verlies komen de voorgaande ook terug naar boven. Het is dus heel belangrijk dat je als ouder ook aandacht besteedt aan de voorgaande verliezen. In het werkboek staat ook te lezen hoe je dat kan doen.

Het werkboek is voor jongens en meisjes van 6 tot 14 jaar en kan zelfstandig gebruikt worden of samen met papa en mama. Het boek is eveneens een toegangssleutel om over het overleden huisdiertje te praten, ook de opdrachten kunnen samen met papa en mama gemaakt worden. Het boek is vanaf 4 september 2020 te verkrijgen in de boekhandel. Het telt 106 pagina’s en kost 29,95. Meer info via info@rouwenverliesvlaanderen.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier