Middeleeuwse televisieopnames onder Rijselpoort

Redactie KW

Maandag vonden aan de Ieperse Rijselpoort opnames plaats voor de nieuwe Ketnetreeks “De zoon van Artan”.

“Stilte voor opnames!” Maandagnamiddag en -avond was die zin wellicht het vaakst te horen nabij de Rijselpoort. De cast en crew van de nieuwe Ketnetreeks “De zoon van Artan” doet drie dagen West-Vlaanderen aan. Maandag vonden opnames plaats in de Ieperse Rijselpoort, dinsdag en woensdag is de Kortrijkse middeleeuwse crypte aan de beurt.

Louis Talpe en Geert Van Rampelbergh

“Het verhaal speelt zich af in 1366”, vertelt regisseur Klaus Verscheure. “Een draak teistert een regio en de moedige ridder Artan, gespeeld door Louis Talpe, gaat het dier bestrijden. De ridder verdwijnt echter en zijn zoon Wolf (Lander Severins) neemt de taak van zijn vader over. Samen met twee tienervrienden gaat hij op pad en kan het verhaal beginnen”, vertelt hij. Er doen heel wat West-Vlamingen mee in de film, zoals Louis Talpe, Stefaan Degand en Wannes Cappelle. Zij hebben vandaag in Ieper echter geen rol. Geert Van Rampelberg doet mee in de reeks als Sieg, de oom van Wolf. “Ik ben al vaker in Ieper geweest, maar dan in het theater. Kortrijk ken ik heel goed, want daar is voor mij alles begonnen. Het theatergezelschap Olympique Dramatique met onder meer Ben Segers is er van start gegaan. Mijn eerste lief kwam zelfs uit Kortrijk”, lacht hij.

Middeleeuwen

De keuze voor de Rijselpoort als decor is niet toevallig. “De film speelt zich af in de middeleeuwen en in België zijn er amper nog locaties te vinden uit die periode”, zegt de regisseur. “De meeste bouwwerken van toen zijn nu ruïnes. Locaties als het Gravensteen in Gent zijn dan weer elke dag open en dat maakt het moeilijk om te filmen. In Ieper hebben we een ruimte gevonden onder de Rijselpoort die dateert van de 14de eeuw, ideaal dus. Ook de middeleeuwse crypte in Kortrijk is perfect.”

Afgesloten

Tijdens de opnames was de Rijselpoort afgesloten voor alle verkeer. “Op die manier hebben we geen last van straatlawaai”, aldus Klaus Verscheure. “Het heeft bijna de hele tijd geregend, maar gelukkig waren het binnenopnames en heeft de Rijselpoort dikke muren. Alles is heel goed verlopen.” (JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier