Michel verzamelt álles over Marke: “800 geschiedenisboeken over de streek”

Michel Faillie toont enkele unieke oude foto's van Marke uit zijn archief. (Foto EDB)
Redactie KW

Michel Faillie (74) is verzamelaar van alles wat met de geschiedenis van Marke te maken heeft. Hij wordt erin bijgestaan door zijn echtgenote Annie Louncke. In zijn archief heeft Michel ondertussen ongeveer 10.000 bidprentjes, 2.000 affiches, zo’n 20.000 foto’s en 3.000 à 4.000 koopakten van Marke.

Michel Faillie woont in Marke en groeide er ook op. Hij is vader van drie kinderen. Hij heeft zeven kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Hij werkte 28 jaar in een bank in Lauwe en werkte de laatste jaren in een filiaal in Marke.

“Begin de jaren zeventig schafte ik een filmcamera aan”, vertelt Michel. “Daarmee kon ik tal van officiële aangelegenheden in Marke filmen. Ik schakelde echter snel over op fotografie en begon ook foto’s op te halen bij andere mensen. Nu ik een computer heb, heb ik alle foto’s ingescand en per thema op computer gezet.”

Michel wou echter meer te weten komen over het verleden van Marke. Hij legde zijn oor te luisteren bij de ouderen van de gemeente. Tot ver buiten Marke zocht hij oud-Markenaren op. “Alles staat in boekjes en werd ook afgedrukt. Er staan ondertussen ongeveer 900 interviews op mijn computer”, zegt Michel, die heel grondig te werk ging. “Ik liet verschillende mensen over hetzelfde spreken en ging twee maanden na een interview opnieuw naar de mensen met dezelfde vragen, om een zo correct mogelijk beeld te krijgen van wat er zich afgespeeld had.”

Enorm archief

Michel dook ook vaak in archieven. Zo verzamelde Michel een schat aan informatie en bouwde hij een groot eigen archief uit. “Ondertussen heb 700 tot 800 geschiedenisboeken over onze streek”, zegt Michel. “Ook mijn echtgenote staat me bij in het verzamelen. Ze begon te helpen zoeken op ruilbeurzen en rommelmarkten en ze helpt me met de bidprentjes van overledenen.” In zijn archief heeft Michel ondertussen rond de 10.000 bidprentjes, 2.000 affiches, zo’n 20.000 foto’s en 3.000 à 4.000 koopakten van Marke. “Praktisch alles wat over vlas in Marke gaat heb ik, zelfs aanvragen voor vlasschuren. Ik moet niet meer zoeken wie een vlaszwingelarij had, want ik bezit ook het archief van de vlasbazenbond. Alle puzzels steken in elkaar.”

“Praktisch alles wat over vlas in Marke gaat heb ik” – Michel Faillie

Michel verzamelt al alles van Marke sinds 1974. In 1980 werkte hij samen met zijn broer mee aan een tentoonstelling ter gelegenheid van het boek ‘Monografie van Marke’. Twee jaar later schreef Michel een heemkundig boek ter gelegenheid van vijftig jaar Davidsfonds. In 1986 hielp hij mee aan een boek over 50 jaar klooster in Marke. In 1989 leverde Michel ook veel foto’s en documenten aan voor een tentoonstelling over Marke in de Eerste Wereldoorlog. Dit gebeurde ter gelegenheid van 15 jaar OC. “Filip Santy was hier initiatiefnemer en er kwam veel volk naar de tentoonstelling.”

Blog over Marke

Sinds 1991 schreef hij regelmatig iets samen met Filip Decock. Sedert april 2014 schrijft hij artikels over Marke tijdens WO I in de dorpskrant en in 2015 startte hij zijn blog over Marke. Ook in 2000, 2005, 2007 en 2013 schreef Michel boeken of werkte hij er aan mee. Verder werkte Michel nog met verschillende mensen samen en leverde materiaal voor boeken, publicaties en tentoonstellingen. Dit deed hij ook voor de tentoonstelling over 100 jaar vliegveld Marke.

(Els Deleu)

http://blog.seniorennet.be/michelfaillie/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier