Melvin Pattyn stelt tentoon in het Begijnhofpark: “Vlam van een kaars als penseel”

Melvin Pattyn bij een van zijn roetschetsen. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Nu de provinciale dienst cultuur Buren bij Kunstenaars niet meer organiseert, nam de stad Kortrijk samen met Zuidwest het heft in handen om in het weekend van 17 en 18 oktober toch uit te pakken met Buren Bij Kunstenaars in de regio Zuid-West-Vlaanderen. Architect en kunstenaar Melvin Pattyn is een van de deelnemers in Kortrijk. Hij stelt samen met Katrien Bruneel, Melanie Six en Frank Maes werk tentoon in Atelier 2025 in het Begijnhofpark.

Melvin Pattyn (28) genoot een opleiding architectuur aan KU Leuven departement architectuur en behaalde aan Sint-Lucas Gent een master in de architectuur. Hij is getrouwd met Annick en heeft een zoontje Nilo (1). Beroepshalve is hij lightning advisor bij Delta Light. Hij houdt van sport en badminton. In zijn schaarse vrije tijd is hij kunstenaar en heeft een eigen atelier.

“Ik maak ook ruimtelijke installatiekunst. Vroeger wilde ik me niet enkel op architectuur toespitsen en zocht de grens op tussen architectuur en kunst. Ik wou mijn waaier breder openvouwen en mijn fascinatie voor architectuur, ruimte, bewegend beeld, het object, de tekening, het verhaal verder ontwikkelen: mijn fascinatie voor het lichaam in dialoog met de ruimte brengen en zien hoe die ruimte beleefd wordt”, duidt Melvin.

Ik breng mijn fascinatie voor het lichaam in dialoog met de ruimte

“Het lichaam straalt natuur en kracht uit, het trekt aan en stoot af. Soms is het zeer abstract of erg naturel.” Dit komt tot uiting in de werken die hij tentoonstelt. Voor zijn beeldend werk gebruikt Melvin een speciale techniek die hij benoemt als ‘roetschetsen’ of ‘sootpainting’, een term die uit het buitenland kwam overgewaaid.

Roetschetsen

Het werken met roet is zeer vluchtig. “Hierbij gebruik ik een vlam van een kaars of een olielampje als penseel om beelden te maken met de roetsporen die op het witte papier achterblijven. Door allerlei tools te gebruiken, zoals kwasten, veren, gommen, mesjes en naalden, worden delen van het roet weggevaagd en verschijnen vormen op het canvas”, vertelt Melvin. “Spontaniteit is de sleutel in het creatieve, langzame proces, waarbij ik me laat leiden door het medium. Opgaan in het momentum van het creatieve proces in combinatie met de vloeibaarheid van het zwarte roet resulteert in een reeks werken gevormd door licht en schaduw.”

Ofwel maakt Melvin een ‘schilderij’ in een keer ofwel gebruikt hij beroete plaatjes die hij dan aan elkaar zet. “Ik noem dat mijn pixels. Met aan elkaar te zetten vormt dit één geheel. Soms is dat een groot werk van meer dan een meter, anders een kleiner. Een werk is nooit volledig.”

300 deelnemers uit 11 gemeenten

Aan Buren Bij Kunstenaars nemen in de regio Zuid-West-Vlaanderen 300 deelnemers uit 11 gemeenten deel . Behalve in Kortrijk kan je ook in Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Lendelede, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem de sfeer opsnuiven in kunstateliers waar uiteraard coronamaatregelen getroffen worden en waar iedereen zich registreert.

De meeste deelnemers stellen hun werk thuis tentoon of in het eigen atelier. Daarnaast zijn er kunstenaarscollectieven. Een aantal kunstenaars vonden mekaar en nemen samen deel in groepstentoonstellingen. Enkele voorbeelden van groepstentoonstellingen vind je in het oc van Marke en in de kerk van Kooigem.

“Nieuw dit jaar is dat er ook voor de eerste keer kunstenaars tentoonstellen bij handelaars”, stelt Axel Ronse, schepen van Cultuur in Kortrijk. “Wat ook uniek is, is dat het kunstweekend midden in de coronapandemie valt. Mensen willen coronaproof dingen beleven en velen missen de kunst.”

Buren bij Kunstenaars vindt plaats op zaterdag 17 en zondag 18 oktober van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur.

Op www.uitinzuidwest.be/burenbijkunstenaars vind je de verschillende locaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier