Meevaren in het leven van de Oostendse IJslandvissers met Doris Klausing

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Oostendse auteur Doris Klausing geeft op woensdag 15 juli een lezing over het harde leven van de IJslandvissers in bibliotheek Kris Lambert in Oostende.

De Oostendse maakt zich al jaren verdienstelijk voor het culturele leven in Oostende. Daarom werd ze in februari genomineerd door de Heem- en Geschiedkundige Kring De Plate, Stefaan Pennynck en Gidsenkring Lange Nelle voor de Prijs Cultuurraad. Ze trad zo in de voetsporen van haar vader Jef Klausing, die de prijs in 2002 overhandigd kreeg twee jaar voor hij zou overlijden. “Mijn interesse in alles wat met de zee te maken heeft kreeg ik van mijn vader”, vertelt Doris. “Ik luisterde graag naar zijn verhalen, hij was een boeiend man. De hele materie rond de visserij boeide mij al van kleins af aan. De visserij speelde een belangrijke rol voor de stad en nog steeds zijn onze vissers belangrijk. De visserij wordt echter met uitsterven bedreigd.”

De Zomerbib

Doris Klausing schrijft tweewekelijks een column in De Zeewacht Kust. Het maritieme erfgoed behouden is een van de doelen van Doris. “Ik vond in het archief en liedjesrepertoire van mijn vader zaliger een opmerkelijke zin: ‘Wij vissersvolk zonder waarde vinden in zee onze dood’. Die zin was voor mij de drijfveer om de roman Pekel en Kabeljauw te schrijven. Het boek vertelt het verhaal van de IJslandvaarders in het jaar 1888. Ik bracht met Tot elke prijs ook nog een tweede roman uit over de vissersopstand in 1887. Misschien wel mijn belangrijkste werk”, vertelt Doris.

De lezing in de bibliotheek op 15 juli gaat over de IJslandvaarders. Over het harde leven aan boord van de vissersvaartuigen. De lezing kadert in ‘De Zomerbib’, een zes weken durend programma vol smaakmakers waarmee men de bibliotheekgebruikers na corona opnieuw wil verwelkomen. Inschrijven voor de lezing van Doris Klausing kan via 059 29 51 51 of via bibliotheek@oostende.be. De lezing start om 10.30 uur en duurt tot 11.30 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier