Meens jeugdfestival keert terug naar de Middeleeuwen

Het festival Reckebilck vindt dit weekend voor de vijfde keer plaats. Op de foto zie je alle medewerkers en de kern van het organiserend comité. © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 juli vindt voor de vijfde keer het festival Reckebilck op het Vander Merschplein plaats. “Ons houten jubileum, zeg maar. De formule onderging een kleine wijziging. Naast de rommelmarkt, een ruim terras met veel (kinder)animatie en de ambachtelijke markt voorzien we dit jaar ook ruimte voor oldtimers”, zegt organisator Fré Vandamme.

Nog enkele belangrijke nieuwigheden dit jaar zijn het Collectief Alain Provist: dit is een circuscollectief ontstaan rond Michiel Coine uit Menen en het Middeleeuws collectief. “Het kinderdorp wordt in samenwerking met het Middeleeuws Collectief uit Brugge uitgebouwd. Hiervoor zullen we een kasteel bouwen met houten blokken. Deze organisatie zal de kinderen meenemen naar een Middeleeuws dorp, waar zij kunnen kennis maken met boogschieten, zwaardvechten, volksspelen, weeftechnieken en kalligrafie. Zij zullen zich ook kunnen laten schminken in prinsen en prinsessen“, licht Fré toe. Naast dit middeleeuws spektakel zijn Atelier Rosa, het Magisch verteltheater en de glittertatoes ook terug van de partij.

Op vrijdag 6 juli is er net als vorige jaren een zelfkookbarbecue met petanquetornooi. Een barbecue wordt gereserveerd voor vegetariërs. Inschrijven voor het petanquetornooi kan je de dag zelf en de deelname is gratis. “Dit jaar pakken we weer uit met een heus kinderdorp. Vanaf 11 uur starten we met de springkastelen en deze zijn doorlopend toegankelijk tot ongeveer 20 uur.”

Retro fotoshoot

“De volwassen bezoekers willen we dit jaar terug charmeren met onze retro fotoshoot”, gaat Fré verder. “Dit jaar wordt het thema Grease. Ook Tine Moniek is terug aanwezig. Deze keer met haar poëtische teletijdmachine. Vooraf heeft zij aan de buurtbewoners gevraagd om haar een foto uit de oude doos te bezorgen. Een sfeerbeeld van het plein van vroeger of de mensen die er woonden.”

“Deze foto’s zullen haar vervolgens inspireren tot het uitschrijven van een bijhorend gedicht, dat men kan ophalen op Reckebilck zelf. Ook les Figurette Fénoménales zijn ondertussen een vaste waarde geworden van ons Reckebilck-feest. Zij brengen een persoonlijke act, maar hebben ook een grote groep mensen gemobiliseerd om deel te nemen met hun act ‘Fenomenaal veel beentjes gezocht’. (Nicolas Verhaeghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier