Mathias Sercu gaat eigen (West-Vlaamse) film maken

J'aime La Vie wordt ten vroegste in de zomer van 2021 gedraaid. (Foto Phile Deprez)
Bert Vanden Berghe

Acteur en muzikant Mathias Sercu kan na steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds eindelijk werk maken van zijn eerste langspeelfilm. ‘J’aime La Vie’ brengt het ingrijpende verhaal van een jonge moeder die na de diagnose van kanker op zoek gaat naar haar familie. Mathias zal het zelf regisseren, samen met Eshref Reybrouck, met wie hij ook zijn debuutreeks Marsman maakte.

“Een mens heeft veel dromen, en af en toe komt er eentje uit. Eerlijk, ik had het niet meer verwacht”, glundert Mathias Sercu. Hij heeft net de officiële bevestiging gekregen dat het Vlaams Audiovisueel Fonds de nodige financiering voorziet. J’aime La Vie is een veelbelovend project dat al een paar jaar in de steigers staat. Het idee ontstond naar eigen zeggen na Marsman, zijn televisiereeks die in 2014 verscheen. “In het voorjaar van 2015 ben ik beginnen schrijven, en omdat het zo goed klikte met regisseur Eshref Reybrouck wist ik meteen dat ik hem opnieuw aan boord wilde.” Voor Eshref was het zijn regiedebuut. Vandaag heeft hij zijn palmares al stevig aangevuld, met onder meer Cordon, Wat Als? en Undercover.

J’aime La Vie draait rond een jonge alleenstaande moeder die werkt als verpleegster in de palliatieve thuiszorg. Ze heeft een zoontje van negen die eigenlijk stiekem een meisje wil zijn, en krijgt op een dag te horen dat ze kanker heeft. Dat maakt haar vastbesloten om weer connectie te zoeken met haar verloren gewaande familie.

Mathias gooide al hoge ogen met zijn debuutreeks Marsman. (Foto VRT)
Mathias gooide al hoge ogen met zijn debuutreeks Marsman. (Foto VRT)© © VRT

Geen vrolijke premise, al was Marsman dat evenmin. “Marsman ging over een man van wie de moeder was gestorven, die zijn vrouw en job kwijtraakte en de zorg voor zijn autistische broer op zich moest nemen. Dat klinkt deprimerend, maar het was allesbehalve een donker verhaal.”

Maar twee jaar geleden werd de pauzeknop ingedrukt bij het project. Het VAF wees het oorspronkelijke voorstel af en Mathias leed aan een burn-out. “Maar daarna ben ik met een frisse kop opnieuw aan de schrijftafel gaan zitten. Het tweede deel heb ik helemaal herschreven en het resultaat was veel sterker, compacter ook. Dat heeft het VAF nu blijkbaar kunnen overtuigen.”

De film krijgt onderdak bij Lunamine, die vandaag ook All of Us verdeelt. “All of Us is een film over kanker, terwijl in mijn film vooral familie centraal staat”, verduidelijkt Mathias. “Nu wordt er nog volop gezocht naar extra centen, tegen de zomer zouden we wat meer duidelijkheid moeten krijgen daarin.”

Hannelore Bedert en Thomas Vanelslander voorzien de soundtrack. (Foto Phile Deprez)
Hannelore Bedert en Thomas Vanelslander voorzien de soundtrack. (Foto Phile Deprez)

Daardoor wordt er pas ten vroegste in de zomer van 2021 gedraaid. “De cast ligt nog niet officieel vast, maar in mijn hoofd zijn de meeste rollen wel al ingevuld. En zelf speel ik ook mee, ja.” Het hoeft geen betoog dat Mathias ook in de richting kijkt van Het Eenzame Westen, het West-Vlaams theatergezelschap dat hij mee heeft opgericht. “Want zowat de helft van de cast gaat West-Vlaams spreken. Ik vind het geweldig om te spelen met taal. Zelf ben ik ook een West-Vlaming die in Gent woont. Mijn vrouw en mijn kinderen spreken het niet, maar als er pakweg een broer over de vloer komt, dan schakel ik meteen over. Dat vond ik interessant om mee te geven. Maar we willen ook draaien in Wallonië, dus er komt ook Frans aan bod.”

Kan wel al bevestigd worden: de soundtrack. Die wordt gemaakt door Hannelore Bedert en Thomas Vanelslander. Zelf is Mathias ook weer volop muziek aan het maken. Met ‘Mathias Sercu & De Opportuniteiten’ heeft hij al enkele goed onthaalde optredens beet. Op het podium staat hij met zijn broer Sam. “Het is een mix tussen een concert en een soort onemanshow. Nederlandstalig werk met veel zwarte humor”, verduidelijkt Mathias. “Superleuk om te doen, en ik hoop dat we zo snel mogelijk op toer kunnen gaan. Door onze kleine bezetting kunnen we zowel grote als kleine zalen doen.”

In afwachting van de start van de opnames is Mathias intussen nog volop aan het schrijven aan enkele andere projecten. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier