Mathea brengt musical Annie in de Europahal in Tielt: “Verhuizing zorgt voor extra kosten”

In het midden de twee meisjes die Annie spelen: Fran Van Houdenhove (links) en Jill Verbeke. Vooraan hond Queni en de 18 weeskinderen. Voorzitter van Mathea Hilde Decoene staat achter de blonde dame die de hond vasthoudt. Op de achterste rij v.l.n.r. bestuurslid Katy Provoost (blonde vrouw), hoofdrol Warbucks Koen Debacker, hoofdrol Grace Justine Decoene, regisseur Michel Rogissart (bril en zwart hemd), dirigent Tom Hoornaert (donkere bril en zwart haar), choreografe Femke Vanhecke, penningmeester Geert Spriet en bestuurslid Jürgen Rigole. © Foto VVC
Redactie KW

Op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 januari brengt Musicalgezelschap Mathea het verhaal van Annie. De cast bestaat uit een 55-tal deelnemers en een live orkest van 15 muzikanten. De voorstellingen vinden plaats in de Europahal en niet in cc Gildhof zoals aanvankelijk gepland. “Ondanks de tegemoetkoming van de stad brengt de verhuizing extra kosten met zich mee”, aldus Hilde Decoene, voorzitter van Mathea.

Tien jaar geleden stelde dirigent Tom Hoornaert (46) vast dat Tielt ongeveer 200 verenigingen telde, maar dat er nog geen musicalvereniging actief was. Tom is alom bekend omdat hij het orgel in de Sint-Pieterskerk bespeelt. Hij is docent en begeleider bij de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord en de koren Cantiga, Ultreya en Cantando staan onder zijn leiding.

Als oprichter van Musicalgezelschap Mathea, wat een samensmelting van musical en theater betekent, liet Tom Tielt eerder de producties ‘Veel geluk Professor’, ‘Nonsens’ en ‘The Sound of Music’ zien en horen.

Ontroerend familieverhaal

In 2019 komt Mathea met de musical Annie op de planken. “Mathea kan rekenen op de medewerking van vier enthousiaste bestuursleden”, opent Tom. “Hilde Decoene is voorzitter, Geert Spriet is penningmeester en Jürgen Rigole en Katy Provoost zijn bestuursleden. Michel Rogissart, die zich begin de jaren 90 engageerde in het Tieltse toneelmilieu en ook ‘The Sound of Music’ regisseerde, heeft zich opnieuw laten strikken. Femke Vanhecke, die beweging en bewegingsexpressie doceert aan de Vives Hogeschool en ook les geeft bij dansschool Euterpe in Tielt, neemt de choreografie voor haar rekening.”

“Daddy Warbucks is kaal en omdat ik mij altijd vereenzelvig met de rol die ik vertolk, gaat mijn haar er dus helemaal af” – Koen Debacker

De musical Annie is een ontroerend familieverhaal. “Het meisje van 11 met rode krullen woont in een weeshuis”, vertelt regisseur Michel Rogissart. “Elke dag hoopt ze afgehaald te worden door haar ouders. Onder het strenge regime van Miss Hannigan moet Annie heel vroeg opstaan om samen met de andere wezen klusjes te doen. Miljonair Oliver Warbucks laat elk jaar een wees bij hem logeren tijdens de kerstvakantie. Zijn assistente Grace Farrell kiest Annie. Het klikt goed met Daddy Warbucks en ze gaan op zoek naar de ouders van Annie. Warbucks belooft geld voor wie informatie kan bezorgen en dat klinkt nogal in de oren van koppels die op de centen uit zijn, maar niet de echte ouders van Annie blijken. Zelfs Miss Hannigan ruikt de dollars en bedenkt een plan. Om te weten te komen hoe het verder gaat, komt men best kijken. Wat ik kan meegeven is dat er een verrassend en goed einde komt.”

Dubbele cast

Voor de samenstelling van de cast werden audities georganiseerd. “We deden een oproep in de krant en daar zijn veel kandidaten op afgekomen”, weet Hilde Decoene, voorzitter van Mathea. “We zochten acteurs met ervaring in het genre, maar debutanten krijgen ook een kans. We hebben spelers gevonden uit Tielt en omstreken. Om meer kinderen de kans te geven om deel te nemen en ook om te voldoen aan de wet op de kinderarbeid werken we voor de rol van Annie en de negen weeskinderen met twee casts. Daardoor komen we met de volwassenen erbij op 26 spelers. Daarnaast zijn er nog een 30-tal kleinere rollen. Jill Verbeke speelt Annie op vrijdagavond en zaterdagnamiddag. Fran Van Houdenhove speelt Annie op zaterdagavond en zondagnamiddag. Wie het verhaal kent, weet ook dat er een hond in voorkomt. Queni doet meestal wat we vragen, maar soms eens niet, wat ook wel voor een verrassing kan zorgen. Het valt af te wachten hoe het op de voorstellingen zal gaan.” (lacht)

Jill Verbeke (links) en Fran Van Houdenhove kregen de rol van Annie.
Jill Verbeke (links) en Fran Van Houdenhove kregen de rol van Annie.© Foto VVC

Jill Verbeke (10) woont in Pittem en zit in het vijfde leerjaar aan basisschool Pit in Pittem. Ze danst al vijf jaar bij dansschool Starlight in Ardooie. Ze volgt notenleer, zang en drum bij Promusica en is lid van de jeugdfanfare P-Nuts Pittem. Jill hoorde dat Mathea een oproep deed naar spelers voor de musical Annie en schreef zich in voor de rol van weeskind. “De rol van Annie leek hoog gegrepen, want ik had nog nooit eerder op de planken gestaan”, zegt Jill. “Ik studeerde twee liedjes en een dansje in. Na de auditie riep de jury van Mathea mij terug. Onvoorbereid moest ik nog eens zingen en zelfs tekst voordragen. Zonder dat ik het wist deed ik auditie voor de rol van Annie.”

“De rol van Annie leek hoog gegrepen, want ik had nog nooit eerder op de planken gestaan” – Jill Verbeke

Fran Van Houdenhove (14) woont in Izegem en volgt wetenschappen aan Spes Nostra in Kuurne. Ze speelt al vijf jaar dwarsfluit en volgde twee jaar ballet en musical. Sinds september 2012 zingt ze in het Jeugdkoor Bosmolens in Izegem. Ze speelde in 2016 de hoofdrol in de musical Pinokkio in cultuurhuis De Leest in Izegem. “Toen ik de oproep van Mathea in de krant las, wilde ik auditie doen voor de rol van Annie”, aldus Fran. “Ik kreeg een dansje aangeleerd en moest dat op het podium brengen. Ook moest ik twee stukken tekst voordragen en de twee bekendste nummers uit de musical zingen: ‘Morgen’ en ‘Een zwaar bestaan’. Het was best spannend want er waren ongeveer 40 kandidaten.

Samen met kinderen

Koen Debacker (43) uit Tielt maakt zijn musicaldebuut als Oliver (Daddy) Warbucks. Koen is gehuwd met Cindy Vande Weghe (43), die bestuurslid is bij het Tielts Volkstoneel. Het koppel heeft een zoon Tijl (14) en een dochter Ella (11). Ella vertolkt de rol van wees Carol in Annie. “Ik speel bij Theater Dakwerken, het Tielts Volkstoneel en het Arko Dorpstheater”, geeft Koen mee. “Ondertussen stond ik al in ongeveer twintig opvoeringen op de planken. Twee jaar geleden heb ik me aangesloten bij koor Amuzang in Tielt. Het zal mijn eerste musical zijn. Net zoals bij mij en mijn vrouw Cindy zit de acteermicrobe in het bloed van onze kinderen. Ik speelde in september met Tijl in de Tieltse Revue. Ella wilde ook iets proberen en omdat ze goed zingt, leek deze musical iets voor haar. Toen bleek dat er nog mannen gezocht werden, zag ik de kans om ook met onze dochter in een stuk te spelen. Daddy Warbucks is kaal en omdat ik mij altijd vereenzelvig met de rol die ik vertolk, gaat mijn haar er dus helemaal af.”

Koen Debacker en Justine Decoene spelen respectievelijk Oliver (Daddy) Warbucks en Grace Farrell.
Koen Debacker en Justine Decoene spelen respectievelijk Oliver (Daddy) Warbucks en Grace Farrell.© Foto VVC

Justine Decoene (21) speelt Grace Farrell. Ze woont in Marke en studeert voor kleuteronderwijzeres. Justine heeft nooit toneel of zang gevolgd en is dus een natuurtalent dat uitblinkt in zang. “Met toneelvereniging Arte del Sueño uit Harelbeke speelde ik al mee in de musicals ‘Belle en het Beest’ en ‘Legally Blonde’. Ik kan wel wat aan want voor die musicals speelden we 24 voorstellingen en studeerde ik telkens drie verschillende rollen in. Ongeveer een jaar geleden sloot ik mij aan bij zangkoor Vox Musica uit Roeselare. Ik werd uit een tiental kandidaten gekozen om de rol van Grace in de musical Annie te vertolken. Toch was het een verrassing voor mij dat ik de hoofdrol wegkaapte”, zegt Justine.

Klank en licht

De voorstellingen vinden plaats in de Europahal. “Tom heeft een live orkest samengesteld met 15 ervaren muzikanten. De muziek wordt geïntegreerd in het spel. We hadden graag in het Gildhof kunnen spelen, maar de stad kon geen zekerheid bieden over de timing van de renovaties na de asbestaffaire. Ondanks de tegemoetkoming van de stad brengt die verhuizing extra kosten met zich mee. In cc Gildhof is alles aanwezig voor klank en licht, nu moeten we dat allemaal zelf voorzien. Het vergt een serieuze aanpassing en is dus niet ideaal. De samenwerking met de stad is echter vlot verlopen, want we mochten extra repetities inlassen. We vertonen de musical op een tafelhoog podium. Het orkest zal voor het podium op de begane grond plaats nemen. We voorzien enkele rijen stoelen en maken gebruik van de uitschuifbare tribune. Met die opstelling komen we aan een capaciteit van 500 toeschouwers per voorstelling. De tickets gaan alvast vlot de deur uit.”

Praktisch

Musicalgezelschap Mathea brengt Annie op vrijdag 18 januari om 20 uur, zaterdag 19 januari om 14.30 en 20 uur en zondag 20 januari om 15 uur. Tickets kosten 17 euro en 13 euro voor -15-jarigen. Op zaterdagavond kan men kiezen voor een vipkaart van 30 euro en krijgt men een hapje en een drankje in de pauze. Reserveren kan via reservatie@mathea.be of 0468 05 08 16.

Info: www.mathea.be

(Vicky Van Compernolle)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier