Master Filmfestival Oostende Matteo Simoni:”Overal waar er zee is, kom ik graag”

Redactie KW

Het Filmfestival start vanavond en Master Matteo Simoni is naar eigen zeggen helemaal klaar. “Ik verwacht heel wat leuke avonden!”

“Ik leef nu al een klein jaar toe naar dit Filmfestival, dus ja, ik kijk hier heel hard naar uit”, aldus een enthousiaste Matteo. “Ten tijde van Marina waren we hier al genomineerd en ik vind het festival ronduit fantastisch, omdat het ons vak heel mooi op de kaart zet. Twee jaar geleden vroegen ze mij al om Master te worden, maar ik vond mezelf nog te jong. Nu ik dertig jaar ben en het in mijn planning paste, heb ik meteen toegezegd.”

Matteo mocht als master ook een eigen selectie maken. “Ik heb meteen een lijstje van mijn favoriete films gemaakt, waar ik een thema zou uit distilleren. Sowieso wilde ik iets met familie doen, maar het was pas in een later stadium en tijdens een babbel met Peter Craeymeersch dat duidelijk werd dat de vader-zoonrelatie heel vaak terugkwam. La Meglio Gioventù stond bovenaan mijn lijstje. Ik leerde die Italiaanse film kennen tijdens de voorbereiding van Marina en het is onwaarschijnlijk hoe rijk die is aan verhalen. Een film als The Kid (van Charlie Chaplin, red.) wilde ik er ook in. Ik ben zelf een fysieke acteur, die ervan houdt om zich echt te transformeren voor een rol. Jim Carrey is ook zo iemand, met een heel eigentijdse stijl, maar die haalde uiteindelijk de selectie niet.”

Ensors en Patser

Voor Matteo is het Filmfestival wat thuiskomen. Het theatergezelschap FC Bergman, dat hij met enkele collega’s oprichtte, kreeg immers in 2009 een prijs op Theater aan Zee, wat een boost betekende voor hun carrière. “Toen beleefden we een fenomenale week en heb ik Oostende, euh… beter leren kennen. (lacht) Ik verwacht ook nu een fantastische week, met leuke avonden, geweldige films en hopelijk veel publiek. We hebben een brede selectie aan films, van Tura tot Engel, wat ik overigens een hele straffe prent vind. Voor zo’n rol mogen ze mij altijd bellen. En wat de Ensors betreft, zou het uiteraard fijn zijn als Patser wint, maar films als Le Fidèle en Cargo zijn ook hele straffe kandidaten.”

Veel tijd om naar onze kust te komen is er niet altijd. “Mijn ouders hebben wel een appartement in Nieuwpoort, dus daar kom ik ook graag. Ik ben een surfer, dus overal waar er zee is, ben ik vaak te vinden.” (BVB)

Alle praktische info op www.filmfestivaloostende.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier