Martine Tanghe bracht kinderjaren door in Bissegem: toen al het slimste meisje van de klas

Martine Tanghe en haar medeleerlingen in de vijfde klas in Bissegem bij juf Annie Deryckere. Op de rij banken links: Carine Demailly-Sabine Vereecke (bank 1) - bank 2 Rika Rollez-Lydie Lyveyns (bank 2) - Hilde Vermeersch-Catherine Boury (bank 3) - Laurette Heyerick (bank 4). Op de middelste rij banken: Ann Espriet-Martine Houthaeve (bank 1) - Brigitte Missiaen-Josiane Claeys (bank 2) - Carine Lecluse-Kristien Tytgat (bank 3) - Agnes Fieux-Annemie Buyssens (bank 4). Op de derde rij banken: Marie-Roos Samyn-Greta Verschaete (bank 1) - Marleen Degrendel-Martine Tanghe (bank 2) - Christine Coolsaet-Christine Dewulf (bank 3). Op de twee banken uiterst rechts tegen venster: Marie-Rose Devlaemynck-Linda Van Deynse (bank 1) - Jenny Bruneel-Marie-Paule Vandendriessche (bank 2). De vier meisjes staande achteraan: Annick Soete-Ria Neyrinck-Fabienne Lagae-Hilde Harrie. Achteraan rechts juf Annie Deryckere met rechtstaand links van haar Pia Folens-Myriam Dessauvage-Caroline Santobin. © gf
Redactie KW

Ze was zonder meer de knapste leerlinge in de klas, daar zijn alle vroegere Bissegemse klasgenoten van Martine Tanghe het roerend over eens. Vorige maandag is het meeste bekende nieuwsanker van de VRT-journaal 65 geworden en komende maandag 30 november neemt ze dan definitief afscheid. Door de coronacrisis zal dat zonder veel toeters en bellen moeten, maar dat was ook in haar kindertijd niet haar stijl.

Renaat Tanghe en Jenny Willems, de ouders van Martine, zijn vanuit de Aalterse deelgemeente Bellem – waar Martine op 23 november 1955 geboren is – in Bissegem komen wonen. Ze vestigden zich in de huidige Wulverikstraat 21, die toen Molenstraat heette. Het huis is nu gerenoveerd. Vader was vertegenwoordiger voor salamifabrikant Imperial. Ook toen Martine na haar universiteitsstudies Bissegem verlaten had, bleven haar ouders hier nog wonen. Ze verhuisden pas eind jaren tachtig om dichter bij Martine te zijn en op haar kindjes te kunnen passen. Niet veel later is moeder Tanghe plotseling overleden. Dit jaar is voor Martine niet alleen een emotievol jaar wegens haar afscheid. Op 5 augustus is haar vader op 91-jarige leeftijd in een Leuvens rusthuis overleden. Zoals bekend heeft Martine nog maar in maart vorig jaar haar man Jos Van Hemelrijck verloren. Hij werkte ook als journalist bij de VRT. Ook haar oudere broer Eddy heeft voor de VRT gewerkt. Martine heeft een dochter en twee zonen en is intussen twee keer oma.

Altijd aandachtig

Haar lager onderwijs volgde Martine in de vrije basisschool Sint-Vincentius in Bissegem. Haar onderwijzeressen waren achtereenvolgens Gilberte Laperre, Jeanne Lesage, zuster Scholastique, Marie-Joseph Malfait, Annie Derycke en opnieuw zuster Scholastique. Van hen is alleen Annie Derycke (75), die in Gullegem woont en toen een piepjonge juf was, is nog in leven: “Martine was een heel verstandige leerlinge, altijd aandachtig. Voor de leerkracht een plezier om in de klas te hebben.”

Martine Tanghe als 12-jarige in Bissegem.
Martine Tanghe als 12-jarige in Bissegem.© gf

“Ik ben twee dagen jonger dan Martine”, zegt medeleerlinge Catherine Boury die nu in Kuurne woont. “Zij was zonder meer de eerste van de klas en had altijd de meeste strikjes op haar schort… Zo’n strikje in verschillende kleuren kreeg je als je de beste was in een vak. Niet dat ze teruggetrokken was, maar ze was niet iemand die echt uitbundig was. Ze was een echte studax en altijd eerst klaar met haar taken.” Ook Rita Viaene, die in de buurt woonde en te voet met haar naar school ging, bevestigt dat niemand haar kon kloppen. Marie-Paule Vandendriessche heeft nog een verjaardag bij Martine thuis gevierd en bewaart ook enkele foto’s. “We zijn ook samen nog in Heer-sur-Meuse op kamp geweest met de mutualiteiten. Ik herinner mij ook dat zij toen al geïnteresseerd was in het nieuws.”

Heel jammer dat we haar niet meer zullen zien – oud-klasgenote Rita Viaene

Hilde Vermeersch bewaart nog haar poëzieboek met een mooi tekstje van Martine: “Breng de zon in uw naasten hun leven, ‘t zal u zelf veel vreugde geven.” Volgens Annemie Buyssens was ze toen al heel sterk in taal.

Leieprinsesverkiezing

Na het lagere trok ze naar het lyceum O. L. Vrouw van Vlaanderen in Kortrijk waar ze Latijn-Grieks volgde en ook uitblonk. Ze had er als leraar Nederlands Frans Destoop, die later zelf twee jaar bij het BRT-journaal gewerkt heeft maar in 1978 naar het onderwijs terugkeerde net op het moment dat Martine begon. Later was Frans onder meer nog OCMW-voorzitter en schepen in Kortrijk. Net als haar leraar werd Martine (in 1977) licentiaat Germaanse aan de KU Leuven. Op 10 mei 1978 zou ze haar eerste journaal presenteren.

Het was helemaal 'on-Martine Tanghe' maar in 1973 nam ze wel deel aan de Leieprinsesverkiezing in Bissegem: ze werd eerste eredame. Op de foto vooraan v.l.n.r. Carine Lecluse, winnares Katrien Deruyter, organisator Achiel Vandewalle, Martine Tanghe, Leieprinses 1972 Hilde Vanhaecke, organisator Freddy Witdouck en presentator Jacques Van den Bogaerde, oud-journalist Krant van West-Vlaanderen.
Het was helemaal ‘on-Martine Tanghe’ maar in 1973 nam ze wel deel aan de Leieprinsesverkiezing in Bissegem: ze werd eerste eredame. Op de foto vooraan v.l.n.r. Carine Lecluse, winnares Katrien Deruyter, organisator Achiel Vandewalle, Martine Tanghe, Leieprinses 1972 Hilde Vanhaecke, organisator Freddy Witdouck en presentator Jacques Van den Bogaerde, oud-journalist Krant van West-Vlaanderen.© gf

Toen ze 17 was, deed Martine iets wat men van haar niet zou verwachten. Ze nam in feestzaal De Troubadour in Bissegem deel aan de verkiezing van Leieprinses. Ze werd eerste eredame. Kwatongen beweren dat haar Nederlands niet goed genoeg was…

De klasgenoten van het lager hebben later nog enkele reünies gehouden. Eén keer is Martine nog gekomen toen ze 35 waren. Nadien liet ze niets meer van zich horen. In 1984 heeft ze een jaar onbetaald verlof genomen om met haar man een zeilreis te ondernemen. “Wat later is ze nog eens naar de Rietput in Bissegem gekomen voor een filmvoorstelling over die reis”, weet Jacques Durnez nog.

Volt

Van 2008 tot 2015 heeft Martine Tanghe met Kobe Ilsen het consumentenprogramma Volt gepresenteerd. Op initiatief van het Davidsfonds en enkele klasgenoten werd in 2010 een bus ingelegd om een opname bij te wonen en natuurlijk om Martine eens te kunnen terugzien. Het werd toch een kleine ontgoocheling. “Ze kwam wel even een goeiedag zeggen maar het was erg koeltjes en afstandelijk”, zegt Marie-Paule Vandendriessche. “Je voelde dat Bissegem voor haar verleden tijd was…”

Is Bissegem voor haar voltooid verleden tijd, dat betekent niet dat haar klasgenoten niet een beetje trots zijn. “Het is heel jammer dat we haar niet meer zullen zien. Ik vind haar nog altijd top als nieuwsanker. We zullen haar zeker missen”, zegt Rita Viaene. “Maar nu zal ze kunnen genieten van haar kleinkinderen en van alles wat ze nog wil doen.”

(Noël Maes)

Nog één keer heeft Martine Tanghe een klasrëunie bijgewoond, toen ze 35 jaar waren, dus 30 jaar geleden.
Nog één keer heeft Martine Tanghe een klasrëunie bijgewoond, toen ze 35 jaar waren, dus 30 jaar geleden.© gf

In het vroegere Kant- en Linnenmuseum in Kortrijk stond Martine Tanghe (rechts) afgebeeld samen met Ingeborg.
In het vroegere Kant- en Linnenmuseum in Kortrijk stond Martine Tanghe (rechts) afgebeeld samen met Ingeborg.© a-HOL

Dit schreef Martine Tanghe 54 jaar geleden in het poëziealbum van klasgenote Hilde Vermeersch.
Dit schreef Martine Tanghe 54 jaar geleden in het poëziealbum van klasgenote Hilde Vermeersch.© gf