Marloes Tinel, Koen Desmet en Nona Stevens exposeren samen in Foyer De Scène in Tielt

Marloes Tinel, Koen Desmet en Nona Stevens: van schilderen over zingen tot tekenen en weven. © LDW
Redactie KW

In Foyer De Scène in de Sint-Michielstraat kan je nog tot 8 december een expo bezoeken van de Tieltse artiesten Marloes Tinel, Koen Desmet en Nona Stevens. Het trio toont er hun passie: van schilderen over zingen tot tekenen en weven.

De drie artiesten die samen exposeren in Foyer De Scène hebben alle drie Tieltse roots. Koen Desmet (51) keerde onlangs terug naar zijn geboortestad, Marloes Tinel (37) is een geboren Tieltse die momenteel in Meulebeke woont en ook Nona Stevens (20) werd in Tielt geboren, maar ze woont intussen in Oostrozebeke. Allen delen ze een passie voor kunst.

Het was Koen die de drie kunstenaars samenbracht. “Nona is de dochter van mijn beste vriend, dus haar kende ik al langer. Marloes heb ik een tijdje geleden leren kennen.”

“Koen kwam op me af tijdens Melkrock deze zomer”, vertelt Nona. “Hij had het idee om samen eens iets te doen met onze kunst.”

“Marloes had ik al aangesproken tijdens de Tieltse Feesten”, gaat Koen verder. “Ik vond het wel fijn om die drie leeftijden eens samen te brengen in één expo.”

Vorm van communicatie

Koen is, als oudste van de drie, al het langst gepassioneerd door kunst. “Ik ben daar al héél lang mee bezig, al vroeg begon ik te tekenen. Nu werk ik vooral met acryl- en olieverf op doek, maar ik teken ook ontzettend veel op bierkaartjes. Er zijn periodes waarin ik veel schilder, maar ook periodes waarin ik dat minder doe. Daarnaast speel ik saxofoon, vooral blues en jazz. Het artistieke zit me wel in het bloed. Thuis waren we allemaal muzikaal, ik maakte al vroeg kennis met cultuur en theater. Enkel dat schilderen, dat is toch iets van mij gebleven.”

Voor mij is dit geen hobby, het is iets wat moet. Zoals naar het toilet gaan. Als ik niet aan kunst kan doen, dan raak ik geconstipeerd – Koen Desmet

Je zou Koens kunst een uit de hand gelopen hobby kunnen noemen, al hoort hij dat woord niet graag. “Voor mij is dit geen hobby, het is iets wat moet. Zoals naar het toilet gaan. Als ik niet aan kunst kan doen, dan raak ik geconstipeerd”, lacht hij. “De inspiratie komt ook automatisch, zonder al te veel te overpeinzen. Voor mij is mijn kunst echt een manier van communiceren geworden. Als ik op café op die bierkaartjes zit te tekenen, is dat om te spreken met de mensen rondom mij. Ik deel ook veel van die kaartjes uit. Dat doe ik graag, dingen weggeven.”

Experimenteren

Ook Nona vond haar passie in schilderen en tekenen, al begon ze haar kunstverhaal vooral met woorden. “Ik heb altijd veel geschreven, schriftjes vol. In het vierde middelbaar ben ik dan begonnen op de kunsthumaniora Sint-Lukas in Gent”, vertelt de twintigjarige. “Daar ging een hele nieuwe wereld voor mij open. Ik heb er veel geleerd en begon er dus ook te schilderen en te tekenen. Soms doe ik de combo, maar in de expo laat ik enkel beeldende kunst zien. Mijn tekeningen maak ik in een schetsboekje, schilderen doe ik graag op doek en op houten planken. Soms vertrek ik vanuit een schets in mijn boekje, maar andere keren laat ik me meer door kleuren inspireren.”

Later zou ik heel graag zelf leerkracht worden op een kunstschool. Dat lijkt me fantastisch, werken met leerlingen die écht interesse hebben voor het vak – Nona Stevens

“Mijn werken zijn vaak figuratief, hebben iets te maken met het lichamelijke. Maar ik kan evengoed ruimtelijk werken. Ik ben nog volop aan het zoeken en aan het experimenteren, iets wat ook al eens frustrerend kan zijn. Soms maak ik iets, waar ik dan heel blij mee ben. Maar een paar uur later, ben ik er ineens niet meer tevreden over. Momenteel zit ik nog op een kunstschool, later zou ik heel graag zelf leerkracht worden op zo’n school. Dat lijkt me fantastisch, werken met leerlingen die écht interesse hebben voor het vak.”

Textiel

Marloes is de enige van het trio die geen schilderijen of tekeningen zal tentoonstellen. Zij werkt met textiel en weeft ook. Daarnaast is muziek haar grote passie. “Ik zing graag en veel”, legt ze uit. “Op de expo zal je ook een projectie kunnen zien, waarop een vriendin van mij geïmproviseerd danst op muziek die ik ook aan het improviseren ben. Daarnaast kan je dan beeldende werken van mij zien. Dat is iets waar ik al lang van droomde, maar dat ik nog niet zo lang doe. Ik heb eerst mijn materiaal verzameld, ben daarna twee jaar les in weven gaan volgen en intussen doe ik er mijn eigen ding mee. Ik weef op raam, op een weefgetouw, op stof… Mijn inspiratie haal ik uit kwetsbaarheid, lichamelijkheid en vooral mijn buikgevoel.”

Ik heb eerst mijn materiaal verzameld, ben daarna twee jaar les in weven gaan volgen en intussen doe ik er mijn eigen ding mee – Marloes Tinel

“Het feit dat we alle drie een passie voor kunst delen en daarbij vooral vanuit ons buikgevoel werken, zorgt voor een zekere samenhang”, vult Koen aan. “Het idee voor een expo is langzaamaan gegroeid. Oorspronkelijk wou ik iets in Deinze doen, maar de ruimte daar vond ik toch niet ideaal. Toen ik onlangs weer naar Tielt verhuisde en hoorde dat de foyer heropend zou worden, heb ik voorgesteld om de expo hier te laten plaatsvinden. De uitbaters vonden dat meteen een goed idee.”

Samenhang

De werken van de drie artiesten zijn heel verscheiden. “Iets wat we net zo goed vinden”, vertelt Marloes. “Die verscheidenheid zorgt ervoor dat het interessant wordt. We selecteren samen de werken die in de expo komen en zoeken zo naar de samenhang.”

Deze expo stimuleert ons ook wel om nieuwe dingen te gaan doen“, aldus Nona. “Het zorgt weer voor extra goesting.”

“Het is ook interessant voor eventuele kruisbestuiving”, geeft Koen nog mee. “Ik heb al met Nona aan een tafeltje zitten tekenen, er komen ideeën om werken samen te maken. Daarnaast groeit de droom om een expo te organiseren in het slotklooster hier in Tielt.”

Vernissage met optredens

De expo opent de deuren op vrijdag 8 november om 19 uur met een vernissage. “Daarop komen ook twee groepen optreden”, vertelt Koen. “De eerste is Lou Rain, mijn eigen dochter Louise. Zij is singer-songwriter en brengt een gitarist mee.” “De andere groep is Klein Kitsch”, vult Marloes aan. “Een nieuw groepje uit Maria-Aalter, opgericht door de drummer van een band waarbij ik vroeger zong.”

De expo is tot en met zondag 8 december toegankelijk, tijdens de openingsuren van Foyer De Scène, gelegen in de gebouwen van cultuurcentrum Gildhof in Tielt. “De foyer opent de deuren van woensdag tot zondag, telkens vanaf 17 uur”, geeft Marloes mee. “De projecties zullen trouwens enkel in het weekend getoond worden.”

(Lien Depauw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier