Marie Ahlers uit Oostende wint huwelijksgedichtenwedstrijd

Alle winnaars op een rij, samen met de jury en schepen Hina Bhatti. © (foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Vorig jaar lanceerde schepen Hina Bhatti een huwelijksgedichtenwedstrijd waarbij ‘dichters’ hun gedicht mochten insturen. Met ‘Trouwertjes’, een Oostends gedicht, ging Marie Ahlers met de hoofdprijs lopen.

Haar gedicht en dat van andere inzenders zal het hele jaar voorgelezen worden aan iedereen die voor het altaar verschijnt in de Alice Freyzaal.

Om deel te nemen aan de huwelijksgedichtenwedstrijd was er maar één voorwaarde: Oostendenaar zijn. 56 verschillende Oostendse ‘dichters’ zorgden voor 93 inzendingen. Stof genoeg voor juryleden Herr Seele en Katia Beloy, Onno Van Gelder Jr. Erna Schelstraete en Martin Heylen om een keuze te maken. En die keuze bleek achteraf gezien moeilijker dan gedacht.

“Het was inderdaad erg moeilijk”, vertelt Herr Seele. “Maar uiteindelijk moesten we een keuze maken en daarbij viel ons oog op een Oostends gedicht.”

De Oostendse Marie Ahlers ging uiteindelijk met de hoofdprijs lopen met haar gedicht ‘Trouwertjes’. Haar gedicht kwam op de valreep nog binnen. “Ik ben iemand die deadlines nodig heeft om iets te doen”, lacht Marie trots. “Maar eigenlijk staat het al sinds mei vorig jaar op papier. Ik schreef het op het strand aan onze cabine. Op wat ik mij geïnspireerd heb? Ik heb me afgevraagd wat men zegt tegen een koppel dat in het huwelijk treedt in Oostende. Vanuit dat opzicht ben ik vertrokken.”

Oostends dialect

Marie schreef zowel een versie in het Oostends dialect als een versie in het algemeen Nederlands. Uiteindelijk won de Oostendse versie. “Ik was eigenlijk aan het twijfelen of een Oostends gedicht wel mocht. Daarom schreef ik beiden. Het was trouwens de eerste keer ooit dat ik een gedicht schreef. Ik schreef wel al eens een kortverhaal, maar gedichten, dat was nog nooit bij me opgekomen. Of het de eerste stap is naar meer, weet ik niet. Misschien wel”, aldus Marie.

De keuze voor het gedicht van Marie verliep niet van een leien dakje. “Elk jurylid had tien gedichten uitgekozen”, verduidelijkt Herr Seele. “Het winnende gedicht zat er oorspronkelijk niet bij. Maar uiteindelijk werd het gedicht toch terug opgevist en bij het herlezen was ik verkocht. Toen ook de andere juryleden het gedicht konden lezen, wisten we dat dit het winnende gedicht zou zijn.” Ook de andere juryleden stonden achter de keuze. “Aangezien het gedicht uit zowel een algemeen Nederlandse versie en een Oostendse versie bestond, kozen we voor de Oostendse versie vanwege het ritme”, pikt Onno Van Gelder Jr. nog in. Onno bracht het gedicht voor een volle en stille Alice Freyzaal.

Nieuwe wedstrijd

“De huwelijksgedichtenwedstrijd was echt een succes”, vertelt schepen Hina Bhatti, bevoegd voor burgerzaken en initiatiefnemer van de wedstrijd. “Het winnende gedicht werd geprezen om zijn originaliteit en spitsvondigheid. Naast de winnaar werden ook nog vijf ex aequo prijzen uitgereikt. Daarnaast selecteerde de jury ook nog 20 kwaliteitsvolle gedichten die allemaal in een bundel komen te staan. De trouwers kunnen dan zelf een gedicht kiezen uit de bundel. Volgend jaar komt er alvast een nieuwe wedstrijd.” (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier