Marec maakt kunstwerk vol liefdessymboliek in Brugse Brugotta Hal Biekorf

Redactie KW

In opdracht van het Cultuurcentrum Brugge heeft de gevierde cartoonist Marec voor de witte muur in de gang van De Biekorf het kunstwerk ‘Het Zwanenspel’ gemaakt. Bezoekers van dit theater kunnen het een heel seizoen lang bewonderen.

Het kunstwerk van Marc De Cloedt (61) alias Marec ligt in lijn van het jaarthema ‘Spel’ van het Cultuurcentrum Brugge. Marec, die ook een gepassioneerd schilder is, creëerde een gelaagd kunstwerk. Hierin zijn tal van referenties naar andere kunstwerken uit het verleden verwerkt. “Voor dit werk heb ik teruggegrepen naar één van de oudste bekende gezelschapsspelen, namelijk het ganzenspel“, legt Marec uit. “Ik heb enkele symbolen van dit spel gebruikt, zoals de zwarte zwaan, een metafoor voor de dood, maar ook de waterput. Toegepast op Brugge: de waterput die je aantreft aan het begin van de Sint-Jakobsstraat. Ook de verwijzing naar de Brugse zwaan lag voor het grijpen. Die zwaan kun je in tal van schilderijen op zijn beurt weer associëren met het oudste en tegelijk leukste spel op onze planeet, namelijk dat van de liefde.”

Ik heb de indruk dat we vandaag opnieuw in een neerwaartse spiraal zitten die zeker in de beeldende kunst veel zou vernietigen

Voorts ging Marec aan de slag met het verhaal van Leda. De oppergod Zeus was verliefd op haar, maar hij kon haar niet overtuigen om geslachtsgemeenschap met hem te hebben. Daarom transformeerde hij zichzelf in een zwaan om de onbereikbare Leda te verleiden. Beschaamd om wat er gebeurd was, bedreef Leda die avond de liefde met haar man. Na negen maanden kreeg zij vier kinderen die volgens bepaalde overleveringen uit een ei voortkwamen. “Voor deze muurtekening heb ik tevens afbeeldingen gezocht van bestaande schilderijen“, verklaart Marec. “Kenners zullen de invloed herkennen van onder meer François Boucher, een rococoschilder van de Franse school uit de achttiende eeuw. Door de eeuwen heen is een zwaan trouwens steeds gebruikt om het verboden element van de erotiek via symboliek om te zetten. Op die manier omzeilden ze op een slinkse manier het uitbeelden van de geslachtsdaad tussen man en vrouw. Zoals andere zaken in onze maatschappij deint kunst mee op de golven van bepaalde bewegingen. Ik heb de indruk dat we vandaag opnieuw in een neerwaartse spiraal zitten die zeker in de beeldende kunst veel zou vernietigen.”

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier