Marc uit Staden wordt er zestig en trakteert met gratis strips

(Foto JCR)
Redactie KW

Marc Van Ysacker, de drijvende kracht achter stripotheek De Striptiest, viert op zaterdag 17 februari zijn 60ste verjaardag en trakteert die dag iedereen op een gratis uitleenbeurt van drie strips. Marc hoopt op die manier ook nieuwe lezers aan te trekken en roept volwassenen op om af te stappen van het vooroordeel dat strips enkel voor kinderen zijn.

“De Striptiest opende zijn deuren op 17 januari 1987”, herinnert Marc zich. “Die dag kreeg ik mijn eerste vijf leden over de vloer. Bij de eerste uitleenbeurt hadden stripliefhebbers de keuze uit zo’n 600 strips. Ik bouwde de verzameling stelselmatig uit waardoor De Striptiest momenteel meer dan 11.000 albums telt. In dat aanbod van 11.000 albums zit werkelijk van alles.”

“Er zijn de populaire Vlaamse stripreeksen zoals Jommeke, Suske en Wiske en FC De Kampioenen, maar ook detectivereeksen zoals Jerome Bloks, Rik Ringers en Blake en Mortimer. De humorstrip neemt ook een groot deel van het aanbod in, waarbij De Blauwbloezen, Asterix en W817 maar enkele van de succesreeksen zijn. Er zijn ook tal van historische strips uit alle perioden van onze geschiedenis te vinden. Er zijn ook heroic fantasy, politieke en economische thrillers, science fiction en Eerste en Tweede Wereldoorlogstrips. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaan strips van.”

Ledenaantal daalt

“Het ledenaantal gaat echter al een tiental jaar beduidend achteruit”, weet Marc, “Daar waar tijdens de hoogdagen voor de uitleendienst voor stripverhalen per uitleenbeurt meer dan 200 strips de deur uitgingen, is dit nu nog gemiddeld 120. Er zijn voor de hand liggende redenen: er wordt veel minder gelezen op papieren dragers. De moderne communicatiemiddelen zoals de Smartphone en Facebook hebben het vooral bij de jongeren overgenomen.”

“Strips worden nog altijd ondergewaardeerd en beschouwd als kinderlectuur”

“Maar niet alleen de jeugd haakt af. Ook bij de volwassenen worden er amper nieuwe lezers gerekruteerd. Hier speelt volgens mij een heel andere reden : strips worden nog altijd beschouwd als kinderlectuur, wat een schromelijke onderwaardering is van het medium. Strips hebben namelijk een dubbele troef, die veel te weinig gepromoot wordt. Er is niet alleen het verhaal of de gag, maar ook het grafisch aspect : sommige albums zijn ware kunstwerken. Voorbeelden zijn er genoeg : bekijk de tekeningen bij Thorgal, Murena, De Wezentrein of mijn favoriet Jerome Bloks.”

Opendeurdag

“Daarom zou ik graag eens te meer een lans willen breken voor het stripverhaal en een oproep doen aan volwassen lezers : stap af van het vooroordeel dat strips voor kinderen zijn”, aldus Marc, “Waag de stap en kom op bezoek bij De Striptiest in de Vredestraat 8. Op zaterdag 17 februari is er opendeurdag en ter gelegenheid van mijn zestigste verjaardag kunnen nieuwe lezers een leeskaart kopen voor zes in plaats van zeven euro. Ook wie al een leeskaart bezit, trakteer ik. Zij kunnen die dag tussen 9 en 12 uur gratis hun gebruikelijke drie strips per leeskaart meenemen.” Stripotheek De Striptiest in de Vredestraat 8 is op zaterdag 17 februari open van 9 tot 12 uur. (BCH)

De Striptiest is ook open op 3, 17 en 31 maart en verder tweewekelijks tot aan de vakantiemaanden juli en augustus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier