Marc en Kevin gehuldigd bij St. Cecilia: “Liefde voor muziek als rode draad”

v.l.n.r.: Kevin Van Ongeval, voorzitter André Vanassche, Marc Vande Voorde. (foto LOO)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Hoornist Marc Vande Voorde en trompettist Kevin Van Ongeval van de Koninklijke Fanfare St. Cecilia Harelbeke werden door Vlamo gelauwerd. Zij zijn respectievelijk 50 en 25 jaar muzikant. “Het is een eer deze goede muzikanten dit ereteken te geven”, aldus voorzitter van de fanfare André Vanassche.


Zoals de traditie het wil, worden op het Sint Ceciliafeest – het jaarlijks feest van de muzikanten – de amateurmuzikanten gelauwerd voor hun inzet. Sint Cecilia is de patroonheilige van muziek, instrumentenmakers en zangers. Haar zegen ging dit keer naar hoornspeler Marc Vande Voorde (62) en trompettist Kevin Van Ongeval (35) van de Koninklijke Fanfare St. Cecilia Harelbeke. “We zijn bijzonder opgetogen met deze erkenning”, zeggen beide heren. Marc is getrouwd met Gerda Vanhaverbeke en is papa van Anthony. Na zijn legerdienst was hij bediende bij het Ministerie van Landsverdediging Dienst Burgerpersoneel in Brussel. Daarna startte hij in 1985 bij de gemeentepolitie Harelbeke en vanaf 2002 bij de geïntegreerde politie van Politiezone Gavers. Later vervoegde hij Politezone Midow. Kevin is al 12 jaar samen met Kenneth Lambrecht. Hij genoot een opleiding informatica aan VTI Kortrijk en daarna hoger onderwijs Logistiek Management aan de Katho, het huidige Vives. Sinds 2006 is Kevin Operations manager in een internationaal expeditiebedrijf in Gent. Kevin en Marc zijn beiden gedreven amateurmuzikanten. “De liefde voor de muziek is de rode draad in ons leven”, aldus Kevin en Marc.

Verplichte notenleer

Kevin begon als kleine jongen muziek te spelen in het lager onderwijs. Hij volgde vanaf zijn achtste notenleer. Twee jaar later mocht hij zijn eigen instrument kiezen. “Het is trompet geworden. Zo ben ik in contact gekomen met de muziekacademie Peter Benoit en Freddy Knockaert die me opgeleid heeft van kleins af. Zo ben ik gaandeweg ook in de fanfare beland, waar Freddy toen dirigent was”, vertelt Kevin. Marc moest van zijn vader Antoine minstens een jaar notenleer volgen. “Pa speelde in zijn vrije tijd viool, hoorn en slagwerk en later bastuba. Na mijn ‘verplichte’ notenleer mocht ik zelf beslissen of ik verder ging met muziek … het heeft nooit meer opgehouden”, zegt Marc lachend. Hij volgde in 1967 bugel aan de Muziekacademie Tielt en in datzelfde jaar hoorn bij Staf Devolder in de Muziekacademie Harelbeke. “Ik maakte veel ommetjes bij diverse muziekmaatschappijen, maar belande uiteindelijk bij Sint Cecilia Harelbeke. Af en toe speel ik nog wel elders ook, maar Harelbeke is mijn vaste stek.”

Wetenschappelijk onderzoek

Muziek spelen is voor beiden een passie, ook op vriendschappelijk gebied. “Ik zou er meer willen mee bezig zijn, maar ja. Op vrijdagavond is het altijd plezant, samen zijn met gelijkgezinden en samen muziek maken. Meer moet dat tijd niet zijn”, vertelt Kevin. “Tijdens de week is het vaak lopen en springen van links naar rechts. Ik heb dan weinig tijd, maar met muziek kan ik mijn hoofd even leegmaken van alle beslommeringen en enkel focussen op de muziek. Zalig is dat. Ik ben nog jong en heb nog vele te jaren gaan. Ik hoop zo lang als ik kan muziek te mogen spelen en deel te mogen uitmaken van muziekverenigingen. Misschien zit er nog wel eens een nieuw instrument in de komende jaren, wie weet.”

Marc denkt hetzelfde. “Muziek is fantastisch om de dagelijkse sleur van het drukke leven en je beslommeringen even te vergeten. Muziek brengt mensen van verschillende leeftijden, opleidingen, beroep, geaardheid, geloof, diversiteit aan culturen, enzovoort, bij elkaar. Met als doel samen de muzikale kwaliteiten van de vereniging – en jezelf – beter te ontwikkelen en tot een hoger niveau te brengen. Blijkbaar zouden bepaalde wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat het menselijke brein beter ontwikkeld zou zijn bij wie actief muziek beoefent. Vraag is of dat waar is”, besluit Marc lachend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier