Marc Dhondt is de handige Harry van Arko Dorpstheater in Ardooie

(foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

Als de leden van Arko Dorpstheater straks met hun lenteproductie ‘De Duiventil’ weer op de planken staan, doen ze dat in een perfect opgebouwd decor. Marc Dhondt is de ancien van de decorbouwers. Hij staat nooit op de scène want als de voorstellingen beginnen, zit zijn werk als decorbouwer erop. Daarom halen wij hem even uit de schaduw.

Ardooienaar Marc Dhondt uit de Rozenstraat is in het toneel gerold via de eerste voorzitter van Arko Dorpstheater, Jef Geurden. Timmerman Marc was aan het werk in de winkel van Jef Geurden en viel op door zijn handigheid. “Een handige harry kunnen wij altijd gebruiken in ons jong toneelgezelschap” zei Geurden en vanaf dan was Marc de decorbouwer van dienst…

Het Arko Dorpstheater had toen een eerste productie achter de rug en dat gebeurde in een bescheiden decor. “Wij hebben ons voor de tweede editie aan het werk gezet om kaders te maken waaraan het decor kon vastgemaakt worden”, vertelt Marc Dhondt die tot op vandaag gebeten is door de toneelmicrobe.

71ste decor

Ondertussen is hij aan zijn 71ste decor toe. Van de oorspronkelijke ploeg decorbouwers is hij de enige die nog overblijft. Nu heeft hij het gezelschap van Joost Vannieuwenhuyze en Joos Vanmarcke.

“Het decor opzetten voor het stuk De Duiventil nam al een hele dag in beslag. En dan is het nog een vrij eenvoudige klus. Het is prettig samenwerken met de groep decorbouwers en ons werk wordt steeds gewaardeerd door de acteurs en door het publiek.”

Ons werk wordt steeds gewaardeerd door acteurs en door het publiek

In huize Dhondt heeft de toneelmicrobe overigens lelijk huis gehouden. Binnen Arko Dorpstheater is Marc een trouw soldaat. En echtgenote Erna is een levende encyclopedie van de geschiedenis van het Dorpstheater. In plakboeken heeft zij de hele geschiedenis bijgehouden. Zo weet zij precies te vertellen welke speler ooit in welke rol in welk stuk heeft opgetreden.

De jarenlange trouw van Marc en Erna aan Arko Dorpstheater is er dankzij de goede sfeer binnen de toneelgroep. Voor de lenteproductie die binnenkort opgevoerd wordt, koos de toneelgroep voor het stuk De Duiventil, eentragikomedie van Roland Delannoy in een regie van Tine Van Poucke.

Voorstellingen

De Duiventil gaat in première op vrijdag 22 maart om 20 uur. Er zijn nog voorstellingen op zaterdag 23 maart om 20 uur, zondag 24 maart om 17.30 uur, woensdag 27 maart om 20 uur, vrijdag 29 maart om 20 uur en zaterdag 30 maart om 20 uur.

De voorstellingen vinden plaats in cc ‘t Hofland, Oude Lichterveldsestraat. (JM)

Tickets reserveren kan op 0499 81 01 02 of via info@arkodorpstheater.be. Kaarten kosten acht euro en tot 12 jaar kom je gratis naar een voorstelling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier