Mannenkoor van Sente heeft dringend nood aan nieuw bloed

Om onder meer verder driestemmig te kunnen zingen, is het mannenkoor uit Sente dringend op zoek naar nieuwe leden. © BRU
Redactie KW

Onlangs nog mocht het koninklijk Sint-Ceciliamannenkoor uit Sente 87 kaarsjes uitblazen. Veel reden tot feesten is er echter niet. Het mannenkoor vindt nauwelijks nog nieuwe leden, waardoor de toekomst van het koor er niet rooskleurig uit ziet.

Op zondag 11 november bracht het 21-koppig koninklijk Sint-Ceciliakoor Sint-Katharina, samen met de koninklijke harmonie Moed en Vlijt, naar aanleiding van Wapenstilstand nog een dubbelconcert in de St.- Pieterskerk in Kuurne. Al is het hoofddoel van het koor missen opluisteren, toch verlaten de 21 leden maar al te graag eens de kerk om ook op locatie een optreden te verzorgen. “Ons oudste koorlid telt 91 lentes en mag zich al 75 jaar kerkzanger noemen“, weet voorzitter Marc Devolder, die zelf ook al 48 jaar deel uitmaakt van het koninklijk Sint-Ceciliamannenkoor.

Hij kreeg de microbe te pakken kreeg via zijn vader, die eveneens jarenlang actief was binnen het koor. “We brengen hoofdzakelijk Gregoriaanse gezangen, al durven we ook wel eens van deze regel af te wijken. De laatste jaren moeten we echter vaststellen dat de instroom van nieuwe leden zo goed als gestopt is. Jongeren zijn duidelijk niet meer geïnteresseerd om op deze wijze hun vrije tijd te besteden, al is er geen specifieke voorkennis vereist. 75 procent van onze leden kan geen noot muziek lezen of is muzikaal geschoold.”

Driestemmige nummers

Het koninklijk Sint-Ceciliamannenkoor, die toen zeven leden telde, bracht zijn eerste optreden op kerstdag 1931 en werd gesticht door koster Jozef Allegaert. Sinds 2001 werd het mannenkoor ook door de koning gemachtigd om de titel ‘koninklijk’ te dragen. “Per jaar verzorgt het koor zo’n 25 à 30 optredens“, gaat de voorzitter verder. “Vaak is dat op feestdagen of begrafenissen. Via familie, vrienden en kennissen proberen we mannen warm te maken om toe te treden. Als we verder nummers driestemmig willen brengen, hebben we nieuwe leden broodnodig. Daarnaast willen we ook wel een mannenkoor blijven. Wie wil toetreden moet aan twee eisen voldoen. Hij moet in de eerste plaats graag zingen, maar daarnaast ook enthousiast zijn. Om de twee jaar trekken we er ook samen op uit. We bezoeken dan een bezienswaardigheid, in combinatie met een gastoptreden die we brengen.” Geïnteresseerden kunnen elke vrijdagavond terecht in de kerk van Sint-Katharina, waar het mannenkoor repeteert. (BRU)

Meer info via mail sentekoor@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier