Maaike Monkerhey brengt met ‘Bellenhof’ tweede boek uit

Maaike Monkerhey met haar nieuwste boek. (foto EF)
Redactie KW

Drie jaar geleden verscheen het boek ‘Niet omkijken, Camille’ van de Wijtschaatse onderwijzeres Maaike Monkerhey. Nu is haar tweede boek klaar.

“In 2017 wisten we al dat we in september 2020 het boek wilden uitgeven. Ik had dus tijd genoeg, maar dat bleek al snel een vergiftigd geschenk. Inspiratie komt bij mij onder druk van deadlines. De puzzelstukken van het verhaal vielen uiteindelijk pas in dit coronajaar op hun plaats”, vertelt Maaike.

Hoppeboerderij

Schrijven blijft voor Maaike alsnog een hobby, die ze wil blijven combineren met lesgeven in Steinerschool Koningsdale in Ieper. Vijf maanden na het verschijnen van ‘Niet omkijken, Camille’ kreeg Maaike van de uitgeverij groen licht voor een nieuw boek bij Bibliodroom. Het werd ‘Bellenhof’ en speelt zich af op de gelijknamige, fictieve hoppeboerderij in Poperinge. Maaike: “Ik documenteerde mij door het voeren van gesprekken met zowel bejaarde als jonge hoppetelers en het doornemen van pakken literatuur. Zo ging ik op de koffie bij een gewezen Hoppekoningin en beleefde ik ook de pluk mee. Vanzelfsprekend leerde en smaakte ik hoe de bittere bellen het bier verrijken.”

Familieroman

Uit dat alles haalde Maaike veel elementen waarmee ze haar familieroman opbouwde. ‘Bellenhof’ is opnieuw een historische roman. “In mijn boek ga ik over verschillende jaren heen, van 1944 tot 2020. Telkens staan enkele septemberdagen centraal, met de hoppepluk in de hoofdrol. Daartussen speelt zich een familieverhaal af, over generaties heen. Deze bizarre coronatijden hebben mijn schrijven wel beïnvloed. Het laatste hoofdstuk, september 2020, werd opeens wel heel onvoorspelbaar. Samen met Johan Vergote, van Uitgeverij Bibliodroom, ben ik op zoek gegaan naar een oplossing. Die hebben we ook gevonden en eerlijk gezegd, ik ben heel blij met de aanpassing. Het heeft een aantal mogelijkheden naar boven laten komen waar ik voordien nog geen zicht op had.”

Maaike Monkerhey debuteerde in 2017 met ‘Niet omkijken, Camille’, het vluchtverhaal van een twaalfjarige jongen uit Wijtschate tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze baseerde zich hiervoor op bestaande notities van de veldwachter uit het dorp. “Ruim 1.000 exemplaren hiervan zijn verkocht en we haalden een tweede druk”, besluit Maaike. (MDN)

Het boek ‘Bellenhof’ kent geen klassieke boekvoorstelling, maar maakt deel uit van Beleef Belhop, een evenement op de hoeve van de familie Boeraeve in Poperinge op zondag 6 september. Op Open Monumentendag, zondag 13 september, leest de auteur voor uit haar boek in de recent gerenoveerde hopast van ‘t Neerhof in Poperinge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier