Lucas Van Robays exposeert voor het eerst in eigen Roeselare

Stadsgenoot Lucas Van Robays schildert in Frankrijk maar exposeert in Roeselare. © Stefaan Beel
Redactie KW

Lucas Van Robays kiest resoluut voor een carrièrewending. De Roeselaarse interieurarchitect is voortaan voltijds kunstschilder en met zijn werken exposeert hij nu voor het eerst in zijn geboortestad.

In 1990 startte Roeselarenaar Lucas Van Robays zijn studiebureau voor interieurarchitectuur.

“Dat hoofdstuk sluit ik nu af. Sinds enkele jaren pendel ik tussen West-Vlaanderen en de Dordognestreek. Daar ben ik tussen mijn beroepsbezigheden door zes jaar geleden wat beginnen schilderen. Na een cursus van een week bij een plaatselijke leraar voelde ik meteen dat dit iets voor mij was. Ik wist helemaal niet dat ik dit in mij had. Je mag me gerust een creatieve laatbloeier noemen.”

“Ondertussen is mijn artistieke kantje een uit de hand gelopen passie geworden. Ik wil hier duidelijk iets meer mee doen. Het is dus geen bezigheidstherapie als ik bijna iedere dag in Frankrijk in mijn atelier duik.”

Slow art

“Ik omschrijf mijn artistieke werk als slow art. Je mag me gerust meer vakman dan kunstenaar noemen. Ik wil graag schoonheid creëren vanuit eenvoud. Kunst moet weer mooi worden zonder de frustratie die heel wat bekende schilders in hun werk proberen te vertalen. Wordt art slechts kunst als het schoonheid overstijgt met provocatie?”

“Olie op doek, het kan zo gevoelig zijn. Ik wil niet bruuskeren en al helemaal niet specialiseren. Ik word dus niet dé landschapsschilder of dé portretschilder. Ik wil gewoon alles kunnen schilderen met mijn motto in het achterhoofd: ‘Schoonheid is het doel en eenvoud is het middel’.”

Blomme

“In tegenstelling tot mijn vorige carrière pak ik dit ook helemaal niet commercieel aan. Ik ga niet op de markten staan met mijn schilderijen. Iedereen die ooit een werk van mij kocht is een vriend geworden.”

“En ik heb altijd gezegd dat ik nooit in Roeselare wou exposeren. Je hebt als beginnend kunstenaar altijd wat schrik van het geen-sant-in-eigen-land-syndroom. Maar door wat toevalligheden sta ik nu toch in Galerie Blomme. Ik kijk er naar uit om de reacties van mijn stadsgenoten te horen”, besluit Lucas Van Robays.

De tentoonstelling met werk van Lucas Van Robays is gratis te zien in Galerie Blomme Ooststraat 84 van 24 oktober tot en met 3 november telkens van 11 tot 18 uur. (BCR)

Meer info op www.lucasvanrobays.eu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier