Loppemse krijgt cultuurprijs voor inzet voor Kasteel van Loppem

Isabelle Van Caloen (links) met conciërge Agnes Dupon. © (foto BC)

De gemeente Zedelgem reikt de jaarlijkse cultuurprijs uit aan barones Isabelle van Caloen. De Loppemse krijgt deze prijs omdat ze zich al acht jaar met hart en ziel inzet voor het Kasteel van Loppem. “Een mooi teken van appreciatie, maar de verdienste voor het succes van het kasteel ligt bij zoveel meer mensen dan ikzelf”, benadrukt de barones.

Het Kasteel van Loppem kreeg in 2018 liefst 20.000 bezoekers over de vloer en dat is ook de cultuurraad van de gemeente Zedelgem niet ontgaan. Omdat ze de gemeente cultureel zo sterk op de kaart zet, krijgt Isabelle van Caloen nu de cultuurprijs. “Vorig jaar was een uitzonderlijk goed jaar, omdat we in en rond het kasteel heel wat evenementen hebben georganiseerd naar aanleiding van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het kasteel heeft dan ook een bijzonder grote rol gespeeld in die periode: Koning Albert I en koningin Elizabeth verbleven een maand in het kasteel tijdens het bevrijdingsoffensief en de koning nam hier in het kasteel heel ingrijpende beslissingen, zoals de erkenning van de vakbonden en de invoering van het algemeen enkelvoudig stemrecht voor mannen”, begint barones Isabelle Van Caloen (58), afgevaardigd bestuurder van de Stichting Jean van Caloen waarin het Kasteel van Loppem opgenomen is.

Bezoekers vertienvoudigd

Isabelle nam acht jaar geleden de taak van haar hoogbejaarde schoonmoeder over en beheert het kasteel dat in handen is van de Stichting Van Caloen. “Toen ik startte, kwamen er gemiddeld 1.500 bezoekers jaarlijks naar het kasteel. Vandaag is dat aantal vertienvoudigd. Vorig jaar zaten we daar zelfs nog over, maar zoals ik al zei, beleefden we toen een uitzonderlijk jaar.”

Isabelle volgt dagelijks het reilen en zeilen in het kasteel op. “Zelfs als ik op reis ben, mòèt de laptop mee. Ik kan het niet loslaten“, glimlacht ze. “Toen ik acht jaar geleden het werk van mijn schoonmoeder overnam, wist ik eerlijk gezegd niet waaraan ik begon. Ik werkte vroeger als verpleegster, iets helemaal anders dan een kasteel beheren en bezoekers ontvangen. Net zoals in mijn vorige job heb ik hier ook het geluk dat ik in sociaal contact sta met mensen, maar daar stopt de vergelijking dan ook.”

“Gelukkig kan ik rekenen op conciërge Agnes Dupon en bediende Maxim Serlez. We vormen een dynamisch team. Daarnaast kunnen we ook een beroep doen op veel fantastische gidsen en vrijwilligers. Het is altijd mijn betrachting geweest om mensen uit ons dorp bij ‘hun’ kasteel te betrekken. Die verbondenheid vind ik belangrijk. Zo probeer ik er bijvoorbeeld ook voor te zorgen dat de lokale economie zoals de horeca en de handelszaken hun graantje kunnen meepikken door het toerisme dat wij hier aantrekken.”

Toeristen van overal ter wereld

Gemiddeld 15.000 bezoekers per jaar, vanwaar komen die allemaal? “We hebben hier werkelijk al heel de wereld over de vloer gekregen. De toeristen die met de cruiseschepen halt houden in Zeebrugge ontvangen wij hier bijvoorbeeld, maar daarnaast hebben we ook 1.000 touroperators die ons volgen.”

Het huidige Kasteel van Loppem dateert van 1863 en werd recent gerestaureerd. De laatste restauratiefase werd afgerond in juni 2015. Het kasteel wordt niet alleen bezocht voor zijn museum, er worden ook feesten en evenementen georganiseerd op het domein. “Maar alle directe inkomsten die we halen uit de uitbating zijn niet voldoende om onze uitgaven te dekken. Met de inkomsten kunnen we onze twee personeelsleden betalen. Het onderhoud van het kasteel en de vele andere kosten worden gedekt door de stichting, die naast het kasteel nog meer prachtig erfgoed in haar vastgoedportefeuille heeft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier