Lieven Debrauwer krabbelt opnieuw recht na financiële problemen

Lieven Debrauwer met de heiligenbeelden van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima en Lourdes, de twee protagonisten van 'Ave Perfumeria'. "Hopelijk kan ik de film straks op de wereld loslaten", zegt hij. (Foto PVH)
Philippe Verhaest

Lieven Debrauwer, de man achter pareltjes als ‘Confituur’ en ‘Pauline & Paulette’ wil maar wat graag een derde langspeelfilm maken. Alleen: het Vlaams Audiovisueel Fonds weigert de man financieel te steunen. “Ik kreeg te horen dat mijn films niet meer van deze tijd zijn”, zucht hij. “Terwijl mensen me wekelijks mensen vragen wanneer ik nog iets zal maken.” Via crowdfunding wil hij nu zelf een startbudget verzamelen.

Lieven Debrauwer (49) heeft enkele lastige jaren achter de rug. Op 27 september 2015 teisterde een hevige brand zijn woning in Sint-Amandsberg en de heropbouw heeft hem handenvol geld gekost. “Maar nu gaat het weer goed met me”, benadrukt hij. “Mijn huis is helemaal gerenoveerd en deed me ook anders in het leven staan. Tijdens die bewuste brand had ik voor een sessie rond parfum een van mijn grote passies net een zestal dames uit Dendermonde op bezoek. Zij hebben me toen enorm geholpen. Ze kwamen terug om serviezen van alle roet te reinigen, stonden klaar wanneer ik het even moeilijk had… Exact een jaar later heb ik de groep opnieuw uitgenodigd voor een nieuwe sessie. Zo kon ik het hoofdstuk afsluiten.”

Makkelijk was het allesbehalve. “Het totale kostenplaatje lag uiteindelijk een pak hoger dan wat voorzien was. De verzekeringen dekten niet het gehele bedrag, heel wat leveranciers respecteerden hun offerte niet en factureerden een pak meer dan geschat en dus moest ik zelf bijspringen. Mijn spaarboek zit nu zo goed als integraal in mijn huis. En gelukkig kon ik bij enkele vrienden en familieleden wat geld lenen of schonken ze me het gewoon. Dat zal ik nooit vergeten. Nu zit ik weer op het goeie spoor.”

De brand heeft ook een zekere impact gehad op Lievens creativiteit. “Je kan je niet helemaal focussen op een project, want ik moest mijn huis renoveren en alles opnieuw organiseren. Toch ben ik blijven werken en optreden. Mijn Boudoir Parfumsessies liepen als een trein, ik sta al twintig jaar op de planken als cabaretier en de zin is er om mijn tanden weer in een filmproject te zetten.”

Geen scenariopremie

Lieven ziet zichzelf niet langer als een pure cineast, maar als een verteller. “Dat is wat ik doe. In mijn films, tijdens mijn cabaretoptredens, bij mijn parfumworkshops… Ik vertel verhalen. Eén constante tijdens al mijn activiteiten: de mensen blijven mij aanspreken over Confituur en Pauline & Paulette. Vrijwel elke keer stapt er iemand op mij af met de vraag wanneer ik nog eens iets zal maken. Ik heb er zelfs ooit nog een weddenschap mee gewonnen. Zó zeker was ik dat ik over mijn films aangesproken zou worden.”

“Voor een scenariopremie ving ik bot. ‘Uw films zijn niet meer van deze tijd’, luidde het.”

Veertien jaar na zijn laatste succes kriebelt het opnieuw om zijn stempel op de filmwereld te drukken. “Mede dankzij al die mensen die me vragen om iets nieuws. Dat sterkt mijn geloof dat er heel veel mensen zijn die ook effectief een nieuwe film van Lieven Debrauwer wíllen zien. Tijdens een trip naar Lissabon in het kader van Pauline & Paulette trok ik naar het bedevaartsoord van Fatima. Daar kreeg ik het idee voor Ave Perfumeria: de zussen Maria, Bernadette en Lucia runnen in Oostakker Klein Lourdes samen een oud parfumwinkeltje en twee van hen zijn in de ban van respectievelijk Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. Hun gekibbel over wie nu ‘de beste’ is, levert erg leuke situaties op. Ondertussen moeten ze hun winkeltje redden van de ondergang.”

Lieven vroeg samen met zijn co-schrijver Wouter Wiggeleer een scenariopremie bij het Vlaams Audiovisueel Fonds aan, maar vond er geen gehoor. “Daar vertelden ze me dat het verhaal te veel bij mijn vorig werk aanleunt en dat mijn films niet meer van deze tijd zijn. Te gek voor woorden, want ik ervaar aan de lijve dat de publieke opinie er anders over denkt. Vorige zomer was Pauline & Paulette nog op Eén te zien en haalde toen erg hoge kijkcijfers.”

Daarom besloot Lieven het over een andere boeg te gooien. “Ik heb een crowdfundingactie opgestart om 15.000 euro hetzelfde als de maximale scenariopremie te verzamelen. Eigenlijk is het een symbolische actie, want ik wil vooral bewijzen dat veel mensen in Vlaanderen wél op nieuw werk van me zitten te wachten. Als ik op die manier dan ook nog eens wat fondsen bij elkaar kan krijgen, is dat erg mooi meegenomen. Zelfs een symbolische bijdrage van één euro vind ik al een belangrijke stem. En kan ik misschien wel ook effectief aan de slag met Ave Perfumeria.”

Kunstenaarsstatuut

Toch worstelt Lieven nog met een ander probleem. “Ik klopte aan bij het kabinet van onze minister van Cultuur Sven Gatz omdat ik het kunstenaarsstatuut wil aanvragen, maar daarvoor moet ik eerst 460 dagen als loontrekkende gewerkt hebben. Ik run al sinds 1991 mijn eigen zaak, Gateway Film, maar heb blijkbaar op niks recht. Het is nu eenmaal de wet, kreeg ik te horen. Dat doet wel pijn. Ik werk al 27 jaar keihard, maar zelfs op het ministerie van Cultuur beschouwen ze dit niet als ‘gewerkt hebben’. Een goed gevuld palmares en het feit dat ik al even lang netjes belastingen betaal, brengen geen zoden aan de dijk. Dat maakt me ergens wel boos, maar ik ben bereid om actie te ondernemen. Ik schreef me ondertussen in bij de VDAB en wil met plezier een deeltijdse job doen, zodat ik nog tijd heb om mijn artistieke projecten uit te werken. Ik blijf zoeken naar een oplossing en hoop dat ik binnen afzienbare tijd Ave Perfumeria op de wereld kan loslaten.”

De crowdfundingactie klokt momenteel af op 2.060 euro, met nog een kleine veertig dagen op de klok.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier