Lien, Rodrigo en Wout zijn drie van de meer dan 200 vrijwilligers die Grensrock in goede banen leiden dit weekend

© Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Grensrock Menen 2019 strijkt dit weekend terug neer in het Brouwerspark. Meer dan 200 vrijwilligers zorgen er al jaren voor dat dit gratis festival op soepel draaiende wieltjes loopt. Organisator Tim Lefever presenteert ons drie belangrijke schakels uit zijn goed geoliede machine.

Lien Couckuyt

In het dagelijkse leven kunnen we Lien terug vinden in haar witte outfit van verpleegkundige. De 24 jarige uit Wevelgem zal dit weekend belangrijke personen in de watten mogen leggen. “Ik ben verantwoordelijk voor de vipruimte. Het is in deze tent dat de vele sponsors hun weg zullen vinden voor een verfrissend drankje en hapje”, aldus Lien. Het is al enkele jaren dat Lien de handen uit de mouwen steekt voor Grensrock. “Ik ben er eigenlijk een beetje ingerold. Jaren geleden ben ik begonnen in de medewerkersruimte. Al twee jaar mag ik nu de vipruimte in goeie banen leiden. Ik sta er gelukkig niet helemaal alleen voor, we zijn met drie verantwoordelijk en ik heb zeker en vast mijn collega’s meer dan nodig die twee hectische dagen”, lacht Lien. De taken die Lien in de vipruimte tot een goed einde moet brengen zijn zéér uitgebreid. “Ik moet bijvoorbeeld de nodige mensen aanwerven en hen dan uiteraard tewerkstellen. Ik moet alles uit de kast halen om deze ruimte te laten draaien zoals het hoort. De vips zijn zéér belangrijk voor ons. Het zijn onze broodnodige sponsors die elk jaar terug Grensrock op de affiche en de kaart plaatsen. Dus is het belangrijk dat we deze mensen rijkelijk ontvangen met alles erop en eraan”, vertelt Lien. Veel werk aan de winkel dus maar Lien zou het allemaal niet meer kunnen missen. “De dag ervoor zal ik enorm gestresseerd zijn maar ik doe het nog altijd met héél veel plezier. Zondagnacht zal ik de nodige stoom afblazen en daarna beginnen we aan de afbraak. Het is ook heel mooi dan om het volle Grensrockteam nog altijd aan het werk te zien om het Brouwerspark terug op orde te zetten.”

Lien, Rodrigo en Wout zijn drie van de meer dan 200 vrijwilligers die Grensrock in goede banen leiden dit weekend
© Nicolas Verhaeghe

Rodrigo Dedrie

Het hele Grensrockgebeuren zou er maar kaaltjes bij staan zonder podium en de vele ‘huisjes’ voor consumptie, verkoop en dergelijke. “De man die dit allemaal leiden zal komt uit Menen, is beroepsmatig productieleider en luistert naar de naam Rodrigo Dedrie. “Ik ben verantwoordelijk voor de opbouw en de afbraak op het terrein. Het podium wordt opgebouwd door een gespecialiseerd team maar de rest doen we allemaal zelf. Heen en weer rijden met materiaal is één van mijn vele taken. Ik moet ook toezien dat alle materialen arriveren die zullen gebruikt worden voor de opbouw van bijvoorbeeld de dranktenten, het ticketkot, het secretariaat, noem maar op. Kortom, de faciliteiten van de werken moet ik in het oog houden”, vertelt de 42 jarige Rodrigo. Al vele jaren vinden we Rodrigo terug op Grensrock. “Ik ben zeven jaar steward geweest en de laatste vier jaar de opbouw en afbraakman. En of ik het graag doe? Ik neem er zelfs zes dagen verlof voor”, lacht Rodrigo. Een echte voorman ziet hij alvast niet in zichzelf. Iedereen heeft zijn eigen taak en alles verloopt ieder jaar soepel. Het is zeker niet nodig om bevelen te schreeuwen, we zijn een echt topteam”, weet Rodrigo. Een topteam dat zondagnacht nog altijd in de weer zal zijn. “Rond 02:00 uur beginnen we meestal met de afbraak. Het is ook heel mooi dat iedereen er zijn steentje zal bijdragen. Het zijn telkens lange nachten maar ik zou het niet meer kunnen missen. Ik ben zelf een groot muziekliefhebber en de affiche dit jaar mag er zeker zijn. Al is het altijd wel moeilijk om een optreden te volgen, we zijn altijd, altijd en altijd bezig hé !”, lacht Rodrigo.

Lien, Rodrigo en Wout zijn drie van de meer dan 200 vrijwilligers die Grensrock in goede banen leiden dit weekend
© Nicolas Verhaeghe

Wout Florin

Om een muziekfestival compleet te maken hebben we uiteraard muzikanten nodig. En het is algemeen gekend: muzikanten hebben altijd veel dorst, maar ook grote honger. Hoofdverantwoordelijke van de artiestenkeuken Wout Florin (30) uit Menen krijgt deze taak op zich. “Ik ben al acht jaar medewerker en de laatste vier jaar sta ik in als ‘buikjesvuller’ bij de artiesten. Mijn nonkel deed dit vroeger en ik mocht toen altijd een handje helpen met hem. Dit boeide mij zodanig dat ik vier jaar geleden zijn taak mocht overnemen. De keuken en de organisatie daarrond heeft altijd al een beetje in de familie gezeten. Ondanks de drukte doe ik het telkens opnieuw met veel plezier”, zegt Wout. Dit weekend zal Wout moeten instaan voor een 140 tal muzikanten. “Geen gemakkelijke taak. We moeten onder andere rekening houden met de wensen van sommigen die geen vlees mogen eten of allergisch zijn. Maar we hebben nog nooit klachten gehad, we krijgen altijd veel complimenten en dit doet veel deugd. We koken ook ieder jaar in een bepaald thema. Dit jaar word het Mexicaans”, vertelt Wout. De artiestenruimte is terug in het Park Ter Walle. “Het is de ideale locatie om deze mensen te herbergen om er hun welverdiende maaltijd te serveren. Het is alleen een beetje jammer dat ze er niet aan gedacht hadden om er destijds een keuken te plaatsen. We zullen met onze eigen materialen een keuken kunnen voorzien. Zoals ieder jaar zullen we moeten roeien met de riemen die we hebben.”

(Nicolas Verhaeghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier