Leon Beel krijgt herdenkingsplaat aan zijn geboorteplek en expo in Sociaal Huis in Wakken

We herkennen v.l.n.r. Freddy Bogaert, Johan Meersman, Karin Beel en Ronny Van Poucke van het Comité Leon Beel. © BB
Redactie KW

Op vrijdag 14 juni om 19.30 uur wordt in samenwerking met het gemeentebestuur Dentergem, de cultuurraad Dentergem en het Comité Leon Beel een herdenkingsplaat onthuld aan de geboorteplek van Leon Beel. Het evenement heeft als titel ‘verBEELding met passie’. Aansluitend is er de officiële opening van de tentoonstelling ‘Retrospectieve Leon Beel’ in het Sociaal Huis, Kasteeldreef 1 in Wakken met een overzicht van het leven en werk en bekroningen van de kunstschilder.

Wijlen Leon Beel was een bekend en gerespecteerd kunstschilder. Kenmerkend waren zijn schilderijen van vlasvelden en het boerenleven langs de Leie. Hij was in essentie de schilder van het Mandellandschap. Op rijpere leeftijd schakelde hij meer over op abstracte werken, met een voorkeur voor astrologie en sterrentekens.

Leon Beel leerde het vak van de Zultse kunstenaar Georges Dheedene, ze ontmoetten elkaar lang geleden ergens langs de Leie. Leon was toen pas zestien jaar en zag Georges op een dag aan het werk met penseel en schildersezel. Hij was meteen geïntrigeerd en vroeg om bij hem in de leer te gaan. In de loop der jaren trokken ze samen meermaals op pad om midden in de natuur te gaan schilderen.

Voltijds kunstenaar

Na een opleiding aan verschillende kunstacademies besloot Leon midden de jaren 70 om voltijds als kunstenaar aan de slag te gaan. Hij sleepte talloze prijzen en onderscheidingen in de wacht en mocht zelfs tot in Frankrijk exposeren toen hij opgenomen werd in een organisatie van ‘Association Belgo-Hispanique’.

Zijn werken zijn ook in Canada te bewonderen: uitgeweken Vlamingen, voornamelijk vlasboeren, namen schilderwerken van hem mee en op die manier werden ze ook daar verspreid. Leon werkte samen met heel wat bekende kunstenaars: Roger Debacker, Roger Raveel, Modest Huys en nog vele anderen.

Kenmerkend waren zijn schilderijen van vlasvelden en het boerenleven langs de Leie. Hij was schilder van het Mandellandschap

Na zijn dood in 2008 groeide stilaan het idee om nog iets met zijn waardevolle kunstwerken aan te vangen. Onlangs werd het Comité Leon Beel opgericht met de bedoeling zijn werken te verzamelen, te beschermen en uiteindelijk een bestemming te geven. Hun eerste evenement is een herdenkingsplaat installeren met een bijhorende expositie. Het comité wil na dit eerste evenement nog meerdere projecten op het getouw zetten: een boek uitgeven, aan wedstrijden deelnemen… Een definitieve planning komt er na de tentoonstelling.

Exclusieve collectie

De expositie kreeg de naam Retrospectieve Leon Beel en toont een exclusieve collectie van studies, tekeningen, schetsen en werkjes op papier en/of karton en hout van in de jaren voor, tijdens en na de oorlog ’40-’45. Ook werken van in de tijd dat Leon tijdens de oorlog ondergedoken was in het verzet. Verder zullen ook een verzameling van de werken doorheen zijn loopbaan te bewonderen zijn.

Vele vrijwilligers

Volgende personen zijn lid van het pas opgerichte comité: Johan Meersman (voorzitter), Karin Beel (secretaris), Sunny Beel (penningmeester), Renaat De Volder (medebestuurder), Paul Cannie, Tilly Minjauw, Freddy Bogaert, Ronny Van Poucke, Dirk Penninck, Luc Vankeirsbilck, Mark Desmet, Jozef Spriet en Els Desmet. Verder doen ze een beroep op een aantal losse medewerkers: Ludwig Vankeirsbilck (voorzitter cultuurraad), Jules Desmet (schrijver), Koenraad Degroote (burgemeester) en Denis Haerens (heemkundige kring). Daarnaast zijn er nog vele vrijwilligers die tevens hun hulp aanbieden om dit event tot een goed einde te brengen.

De tentoonstelling is te bezichtigen op zaterdag 15, maandag 17 en zaterdag 22 juni van 14 tot 20 uur en op zondag 16, dinsdag 18 en zondag 23 juni van 10 tot 20 uur.

Info: comiteleonbeel@gmail.com

(Kurt Beke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier