Legendarische band Golden Earring verovert Kortrijk Xpo

Golden Earring speelt de zaal plat vanaf de eerste noot. © Tom Vanderghinste
Redactie KW

Als voorbode op een feestelijke avond vol schlagermuziek in Kortrijk Xpo op 9 december programmeerde de organisator vrijdagavond een potje pure nostalgische rock met Golden Earring en in het voorprogramma punkrockband The Kids.

Het moet niet gezegd worden dat de headliner van vrijdagavond zowel jong als oud volk aantrok. Bekende liederen als Radar Love, Twilight Zone en When the Lady Smiles werden gedwee meegezongen door de liefhebbers op de achterste rij en meegebruld door fans die al vanaf de eerste minuut stonden aan te schuiven om helemaal vooraan te staan.

Een concert organiseren kan echter niet zonder de talloze vrijwilligers die al enige tijd meedraaien met de organisatie. We spraken met Heleen Janssens, die opvallend herkenbaar gemaakt werd dankzij haar fluohesje.

“Al 5 jaar actief als fluovrouw”

Heleen is al sinds 2013 actief voor de organisatie en werkte vooral mee tijdens de avonden van Nacht Van De Schlagers. Vandaag heeft ze voor de gelegenheid de glitteravond ingeleverd voor een nostalgische avond. We ontmoeten haar samen met een andere steward en namen even de tijd om nader kennis te maken. “Normaal ben ik hier altijd actief met twee vriendinnen, maar vanavond heb ik voor de gelegenheid een mannelijke sidekick aan mijn zijde. Ons doel deze avond is om iedereen juist te kunnen gidsen naar hun stoel of staanplaats en de lachende gezichten te behouden die ze hadden bij het binnenkomen. Echte ergernissen heb ik nog niet meegemaakt gedurende mijn carrière als ‘fluovrouw’, het is vooral genieten van de avond, lekker meebrullen eenmaal het evenement begonnen is en ervoor zorgen dat alles vlekkeloos verloopt. We hebben ook geen veiligheidsfunctie maar proberen wel de rust te bewaren.”

Op de foto herkennen we Heleen Janssens met haar sidekick Pieter Hellin, die zijn eerste keer in deze functie als fantastisch beschouwt.
Op de foto herkennen we Heleen Janssens met haar sidekick Pieter Hellin, die zijn eerste keer in deze functie als fantastisch beschouwt.© Tom Vanderghinste

“Ons fluohesje heeft een magische kracht op de bezoekers en dat vind ik er zo geweldig aan. De avond is dan ook een aaneenrijging van grappige momenten, hoe later op de avond hoe socialer en losser de mensen worden en hoe meer mayonaise in het haar van de feestvierders. De day after staat de mond nog op smile-stand”, aldus de stewardess van dienst. Volgend jaar zien we haar beslist terug staan met het glinsterende pakje aan.

“We coverden vroeger Golden Earring”

Halverwege de zaal komen we in gesprek met Didier Ameryckx, die ooit nog lid was van muziekgroep The Traveling Combi’s tijdens zijn jonge jaren. Het gesprek wordt pas echt interessant wanneer we teruggrijpen naar het verleden. “Vroeger speelden we eerst eigen materiaal met onze band, maar naar verloop van tijd kozen we ervoor om ook covers te spelen. Golden Earring was er één van. Toen al hadden we het publiek mee met de hits en dat bleek deze avond niet anders te zijn. Ik heb al vanaf de eerste noot genoten en de show is nog maar net begonnen. Tot op heden had ik ze nog nooit gezien, dus mijn verwachtingen voor deze avond zijn hoog“, aldus een liefhebber van het genre en de band.

Chris en Didier.
Chris en Didier.© Tom Vanderghinste

Een halvolle nok gevuld

Dat het concert een voorbode was voor meer, dat konden we al vermoeden maar de organisator heeft onze vermoedens heilig ingewilligd. De zaal is beter dan verwacht gevuld, laat hij zicht ontvallen met een glimlach.

“Daar waar we vorig jaar minder succes boekten met Stars in Concert hebben we dit jaar alles over een andere boeg gegooid. We merken dat dit best aanslaat bij onze bezoekers en de inwoners van Kortrijk en dus zullen we kijken om op dit elan verder te gaan. Volgend jaar zal het nog groter en beter worden, maar wat de exacte denkpiste is wil ik nog even geheim houden. Jullie mogen zich alvast wel verwachten aan heerlijke nostalgische rock als alles loopt zoals gepland”, aldus een tevreden Thomas Vandekerkhove die zich al voorbereidt op zijn volgende evenement.

Thomas Vandekerkhove.
Thomas Vandekerkhove.© Tom Vanderghinste

Smartphones in de aanslag, vlotte avond en goede uittocht

Hoewel het buiten ijskoud is, de autoruiten bevroren zijn en het mooi grijs-wit ligt op de wegen, verliep in de zaal alles vlot. De organisatie kan tevreden terugblikken op een succesvolle avond waar nog lang over gekeuveld mag worden. De vele filmpjes en foto’s van de smartphonegeneratie zullen daarvan getuigen. We zijn trouwens heel benieuwd welke beelden ze nog zullen tegenkomen als ze morgenochtend terugblikken.

Hits zoals 'Radar Love' werden gretig gefilmd en live gestreamd via socialemediakanalen.
Hits zoals ‘Radar Love’ werden gretig gefilmd en live gestreamd via socialemediakanalen.© Tom Vanderghinste

(Tom Vanderghinste)

https://www.youtube.com/watch?v=Us0ESsgTCAc