Leerlingen zeggen poëtisch dankjewel aan Bart Cafmeyer die Izegemse academie verlaat

Boven v.l.n.r. Eline Mestdagh, Kaat Step, Soetkin Willemyns en onder Karel Boudrez, Jolien Lemoine, Woordman Bart Cafmeyer, Romy Deleersnyder, Emily Delbeke en Eline Janssens leggen de laatste hand aan de voorstelling. (foto Frank)
Redactie KW

Bart Cafmeyer verlaat de kunstacademie ‘Art’Iz’ in Izegem na 40 jaar lesgeven en timmeren aan de weg. Speciaal daarvoor maakt hij samen met zijn leerlingen de productie ‘Woordman’.

“Waar is de tijd naartoe?”, mijmert Bart Cafmeyer. “Het waren mooie jaren, gevuld met jong volk, zoekend, haperend en tastend naar de toekomst.” Dat ‘jong volk’ is momenteel volop aan het repeteren in de toneelklas van kunstacademie Art’Iz. “Leren toneel spelen, jezelf ontdekken en eigen grenzen verleggen, dat is in de lessen toneel, drama en voordracht de bedoeling”, zeggen ze bijna in koor.

De meeste van hen volgen al tien jaar les en zijn heel blij dat ze in hun slotjaar aan zo’n productie mogen meewerken. “We brengen samen 24 verschillende teksten”, steekt Romy Deleersnyder van wal. “Het zijn allemaal gedichten die we in de loop van het jaar zorgvuldig hebben uitgekozen. Onze leraar Bart vertelt het verhaal van zijn 40-jarige loopbaan en wij vullen dit verhaal aan met poëtische teksten van beroemde schrijvers.”

Tekeningen

Kaat Step vult aan: “Twee leerkrachten van de jazzklas, David Demeyere en Matti De Rijcke, spelen hun jazzy muziek. We zijn heel benieuwd wat het wordt!” En ook Eline Mestdagh springt bij: “De afdeling beeld zorgt dan voor tekeningen onder de teksten. We hebben al iets mogen zien en het is werkelijk prachtig!”

De enige jongen in het gezelschap is Karel Boudrez uit Kachtem, nu bijna 18 jaar jong en dus begonnen als achtjarige. Hij heeft tien jaar dictie gevolgd en is nu gevormd om voor het publiek te staan. “Het was een indrukwekkend moment om als achtjarig ventje voor een imposante figuur als Bart te verschijnen. Ik heb de moed gevonden om voor een publiek te spreken en nog straffer, dat publiek te raken met woorden. Ik heb me geweldig geamuseerd. We kregen kansen om aan veel mooie projecten mee te werken. In mijn laatste jaar aan de academie is het dan ook spannend om samen met deze Woordman een reeks voorstellingen te spelen. De ideale gelegenheid om ‘dankuwel’ te zeggen aan deze voor ons alvast iconische man.”

Schaterlach

Kaat Step uit Emelgem volgt ook al tien jaar les. Het eerste woord dat bij de jonge dame te binnen schiet is ‘schaterlach’. “Hoe onze creativiteit zo lachwekkend kan werken weet ik ook niet”, vertelt ze met een brede glimlach. “Naarmate ik ouder werd maakte ik kennis met verschillende emoties, die we dan zoveel mogelijk probeerden op te roepen en te spelen. In Woordman zit veel poëzie die op verschillende manieren worden gebracht. Je zal klassieke teksten horen zelfs uit de middeleeuwen maar ook absurde toppertjes.”

We kregen kansen om aan veel mooie projecten mee te werken

Jolien Lemoine uit Emelgem vond het begin van het repetitieproces voor Woordman wel moeilijk met die abstracte teksten. “Maar ik heb bij Bart geleerd om open te staan voor nieuwe dingen. Het zijn echte uitdagingen. In mijn hele carrière ‘Woord’ heb ik nog geen moment spijt gehad van mijn keuze. De lessen waren geen verplichting. Het valt niet te beschrijven hoeveel ik heb geleerd. Zelfs al had ik soms het gevoel om op te geven, toch bleef ik koppig verder doen. Daar ben ik nu echt fier op. Ik heb vrienden voor het leven gemaakt, en daar kan ik niet dankbaar genoeg voor zijn.”

‘Woordman’ zal een dik anderhalf uur duren. De acht vertellers zijn de hele tijd op scène en toch is het geen toneel in de klassieke zin van het woord. De toeschouwers zullen werkelijk verrast zijn door deze ‘voordracht in moderne versie’.

Wie de jongeren en hun meester aan het werk wil zien zal er snel bij moeten zijn. De voorstellingen van dinsdag 30 april en zondag 5 mei zijn al uitverkocht. Maar er is nog plaats op zondag 28 april om 11 uur, donderdag 2 mei en zaterdag 4 mei telkens om 20 uur. De vijf voorstellingen vinden plaats in cultuurcentrum ‘t Sok in Kachtem. (GA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier