Leerlingen Maricolen ontwerpen nieuwe verlichtingsarmaturen voor Belgiek in Brugge

© SVV
Redactie KW

Op vrijdag 10 mei kun je vanaf 21 uur genieten van een gratis optreden van het Eli Goffa Trio in het omgebouwde lunapark uit 1975 dat vandaag dienst doet als minicultuurzaal. De Belgiek staat dit weekend opgesteld in de Fazantenlaan in Sint-Andries, een deelgemeente van Brugge.

Voor het vierde jaar op rij toert de Belgiek langs Brugse wijken. Hiermee wil Brugge Plus, de evenementenorganisatie van de stad Brugge, gratis concerten aanbieden op vrijdagavond. Aansluitend is er, bij een natje, nog tijd om bij te praten. Op zaterdag en zondag zijn de Brugse buurtcomité aan zet in deze mobiele cultuurzaal.

Bij het begin van dit bijna op zijn laatste benen lopende schooljaar vroeg Brugge Plus aan de leerlingen van het Technisch Instituut Heilige Familie, in de volksmond de Maricolen, om nieuwe verlichtingsarmaturen te maken voor de Belgiek. Vijftien leerlingen van het zesde jaar Architecturale/Binnenhuiskunst en drie scholieren van het zevende jaar Ruimtelijke Vormgeving namen de handschoen op. Dit resulteerde in het project ‘Bederven Bedenker en Bevlogen Bouwers’ dat financieel werd mogelijk gemaakt door het dynamoPROJECT van de Canon Cultuurcel.

“We hebben acht hanglampen vervaardigd uit metaal die doen denken aan de grijparmen van het voormalige lunapark dat de Belgiek vroeger was”, motiveerden de leerlingen. “We maakten ook twaalf tafellampjes in hout en plexi die het hier nog gezelliger moeten maken.”

House of Time

De ontwerpen werden gemaakt in het atelier van House of Time. “Tijden het ontwerpproces werden de leerlingen begeleid door hun leerkrachten”, sprak burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Tijdens het creatieproces konden ze rekenen op de expertise van het Brugse ontwerp- en maakatelier PL/NK en van Vel tegen Vel, de cultuur-educatieve werking van Brugge Plus. Momenteel wordt onderzocht of er ook een samenwerking mogelijk is met de richting Mode van de Maricolen. Die leerlingen zouden een kledinglijn voor Uitwijken kunnen ontwerpen.”

Vier weekends feest

Voor het zover is, is het vier weekends feest. Vanavond en de komende dagen in de Fazantenlaan in Sint-Andries, een deelgemeente van Die Scone. Op vrijdag 7 juni strijkt de Belgiek neer op de parking van de sporthal Jan Fevijn, gelegen aan de Daverlostraat 132 in Assebroek. Die avond komt Lee Anderon, de band rond Leander – zoon van Raymond – van het Groenewoud concerteren.

Op vrijdag 21 juni kun je An-Sofie Noppe, de 25-jarige winnares van ‘De Muziekklas’, horen zingen op het Kerkplein van Sint-Jozef. Op vrijdag 28 juni tenslotte mag Slow Lee, de Brugse band rond singer-songwriter Korneel Muylle, zijn ding doen op de parking van basisschool Ten Boomgaard in Sint-Michiels. Zoals aangegeven vallen al deze concerten gratis mee te maken. Na afloop zal DJ De Wilde Vogel telkens alle aanwezigen aan het dansen proberen te krijgen.

(SVV)

Meer info: www.belgiek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier