Leerlingen Immaculata uit Ieper krijgen officieel ‘eerste’ CWRM-beeldjes

© Foto TOGH
Redactie KW

Aan de land-artinstallatie Coming World Remember Me worden al volop beeldjes meegenomen, hoewel het maar mag vanaf donderdag.

Vanaf donderdag 15 november tot en met donderdag 20 december kan het publiek de beeldjes uit de expo ‘600.000 beelden – 600.000 namen’ ophalen in provinciedomein De Palingbeek in Ieper.

De 600.000 beeldjes vormden een onderdeel van de land-artinstallatie Coming World Remember Me van kunstenaar Koen Vanmechelen en waren te bezichtigen tot 11 november. Sinds maandag echter worden er al volop beeldjes meegenomen. Naar verluidt zijn er zo al 30.000 beeldjes verdwenen.

Terwijl mensen volop bezig waren met de beeldjes mee te nemen, was er een officiële overhandiging van de ‘eerste’ beeldjes aan leerlingen van Immaculata in Ieper. Sommige leerlingen werden emotioneel toen ze zagen dat er al volop beeldjes meegenomen werden en dat zelfs over de beeldjes gelopen werd.

Het was van in het begin de bedoeling dat de beeldjes weg moesten op de site. “Er was ook maar een vergunning tot eind dit jaar”, zegt gedeputeerde Myriam Vanlerberge. “Het perceel ligt namelijk in een kwetsbaar milieugebied dat technisch bekend staat als een Habitat-vogelrichtlijngebied. Verschillende soorten vleermuizen, salamanders, muizen, kikkers, kevers… vinden er hun onderkomen. Het was van meet af aan duidelijk dat de site teruggeven zou worden aan de natuur. De locatie zal dus volledig in oorspronkelijke staat hersteld worden”

Permanent aandenken aan de expo

Sommige onderdelen van het kunstwerk zullen wel op de site blijven. ‘Coming World’, het grote oerei dat in het midden van de land-artinstallatie staat, zal een nieuwe bestemming krijgen in een niet-vergunningsplichtige zone in De Paling”, zegt gedeputeerde Guido Decorte. “Het zal een permanent aandenken aan de expo vormen. Ook Vanmechelens bronzen sculptuur ‘Remember Me’, een nest dat bestaat uit uitvergrote kippenpoten dat een fossiele ei omarmt, blijft permanent op zijn huidige locatie.” Aan het ei werd woensdag een USB-stick toegevoegd met daarop de verbinding tussen de namenlijst van de slachtoffers van WO I en de makers van beeldjes.

Ook de glazen vitrine met daarin de 600.000 dogtags blijft, samen met Vanmechelens quote ‘The future depends on forgotten memories’, blijft permanent staan in het WO I-paviljoen aan The Bluff in De Palingbeek.

Leerlingen Immaculata uit Ieper krijgen officieel 'eerste' CWRM-beeldjes
© Foto TOGH

De beeldjes kunnen dus officieel vanaf donderdag 15 november opgehaald worden, elke dag tussen 8.30 uur en 16 uur. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo mogen de beeldjes niet verkocht worden, of voorgesteld worden als individuele kunstwerken. “De beeldjes kunnen enkele dienen als persoonlijk aandenken aan het project”, zegt kunstenaar Koen Vanmechelen. “In die zin wordt iedere huiskamer of tuin waar zo’n beeldje terechtkomt een minimuseum die blijft herinneren aan de gruwelijke oorlog. Het zou mooi zijn als over 50 of 100 jaar iemand het initiatief neemt om de beeldjes opnieuw te verzamelen en het kunstwerk te herformuleren.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier