Laureaten poëziewedstrijd van Willemsfonds Kortrijk zijn bekend

© gf
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De 14-jarige Andrea Nicole Bonato uit Poperinge en de 15-jarige Helena Grace Daiga uit Zwevegem zijn de laureaten van de jaarlijkse poëziewedstrijd van het Willemsfonds Kortrijk voor jongeren in regio Zuid West-Vlaanderen.

Het Willemsfonds Kortrijk organiseerde in het najaar van 2019 een poëziewedstrijd met als thema ‘Licht’. De wedstrijd stond open voor jongeren van de eerste en tweede graad secundair onderwijs in de regio Zuid-West-Vlaanderen. De zesde editie van deze wedstrijd was goed voor een record van meer dan 300 inzendingen. Er waren geldprijzen tot bijna 1.000 euro in de wacht te slepen, aangevuld met boeken en boekenbonnen.

Lichtpunt in woelige tijden

De jury koos zowel een winnend gedicht onder de leeftijdscategorie eerste graad SO als onder de categorie tweede graad SO. In de eerste categorie won de 14-jarige Andrea Nicole Bonato uit Poperinge met een eenvoudig doch inhoudelijk sterk en hedendaags gedicht. In de tweede categorie won de 15-jarige Helena Grace Daiga uit Zwevegem met een gedicht getiteld ‘Familie’, waarbij de motivatie van de jury was: Een warm gedicht waar het belang van de familie voorkomt, heel beeldend geschreven, een lichtpunt in woelige tijden”, luidde de motivatie van de jury die bestond uit Jonas Bruyneel, voormalig letterzetter/stadsdichter; Katelijne Verbeeck, medewerkster Willemsfonds Gent en Moniek Gheysens, gemeenteraadslid Kortrijk en actief cultuurliefhebber.

Wedstrijd nog uitbreiden

Vincent Lagae, voorzitter Willemsfonds Kortrijk: Het groot aantal inzendingen voor deze poëziewedstrijd toont ons dat cultuur en taal blijkbaar nog leeft bij jongeren. Proficiat aan de laureaten en dank aan alle deelnemers voor hun positieve inzet en het geleverde werk. Door het grote succes breiden we deze poëziewedstrijd bij de volgende editie hoogstwaarschijnlijk nog uit.”

Partners in dit project zijn campus Pottelberg, Athena school Kortrijk, directeur Franky Vinck, Boekenhuis Theoria Kortrijk, Stad Kortrijk, Fonds voor Letteren, Provincie West-Vlaanderen en deMens.nu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier