Laura Van Haecke maakt kortfilm in eigen regio: “Hopen op festivalselectie”

Laura Van Haecke op de set in de Veldstraat in Ichtegem: "Mensen dachten dat er een koers zou passeren." © foto Coghe
Sarah Gadeyne

Nieuwsgierigheid alom toen er in Ichtegem en Werken enkele straten verkeersvrij gemaakt werden voor de opnames van de kortfilm van Laura Van Haecke. “In Brussel zijn mensen het gewoon dat een straat afgezet is voor opnames of een evenement. Hier dachten mensen dat er een koers zou passeren”, vertelt Laura.

Laura Van Haecke (28) is oorspronkelijk afkomstig uit Edewalle en woont in Brussel. Ze studeerde er aan het RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound). Daar maakte ze als masterproject haar kortfilm ‘Seul à Seule’, die al op verschillende nationale en internationale filmfestivals verscheen. Ze werkt deeltijds als leerkracht in de kunstacademie in Gistel, maar film blijft haar passie. “Ik hoop om in de toekomst echt te kunnen leven van het maken van films. Mijn brood verdienen met het uitwerken van mijn eigen projecten, dat is de droom.”

Zwaar thema

Laura keert terug uit de hoofdstad om haar kortfilm ‘Howling’ te filmen in Ichtegem en Werken. Ze werkt hiervoor samen met het productiehuis Serendipity Films uit Gent. “De kortfilm gaat over een negenjarig meisje dat met haar halfzus verhuist naar het platteland. Na een tijdje komt haar vader hen niet meer ophalen en ze moet op jonge leeftijd een manier zoeken om met zijn afwezigheid om te gaan. Het is een vrij zwaar thema, maar de kinderen zijn heel naturel en brengen de nodige humor in de film, dat maakt het iets lichter. Het meisje moet alles een plaats leren geven en in haar kinderlijkheid en eerlijkheid geeft ze een optimistische, positieve toon aan het geheel”, verklapt Laura.

Bo (9) en Rani (11), twee meisjes uit de kunstacademie van Laura, spelen een belangrijke rol in Howling’. “Van zodra ik hen voor het eerst zag, wist ik dat ik met hen een film wilde maken. Het verhaal is gebaseerd op mijn eigen herinneringen, maar het is echt voor hen geschreven, aangepast aan hun karakters en persoonlijkheid. Ze zijn zo zalig om mee te werken. Ze hebben echt een goede klik met elkaar, dat zie je ook bij het filmen. Ik herken mezelf en mijn broer in Bo en Rani. Om hen een beetje te leiden, werk ik daarnaast met professionele acteurs: Natali Broods, Norman Baert en Koen De Ruyck spelen in de film, samen met nog enkele figuranten.”

Het thema van ‘Howling’ leunt aan bij dat van ‘Seul à Seule’, waarin twee geadopteerde jongeren op zoek gaan naar hun moeder. “Ik denk dat dit echt mijn ding is. Ik schrijf graag films over familiesituaties, over gezinsstructuren die anders zijn dan een doorsnee gezin. Verhalen over de zoektocht naar hoe je met bepaalde veranderingen moet omgaan en alles een plaats moet geven. Het gaat over de zoektocht om jezelf te leren vinden”, legt Laura uit.

Straks op festivals?

Wanneer de film in het openbaar vertoond zal worden, hangt af van de filmfestivals. “We hopen natuurlijk op een festivalselectie, dat is de mooiste beloning na het harde werk. In België heb je bijvoorbeeld Leuven, specifiek voor kortfilms. Gent is natuurlijk ook een groot filmfestival. En Oostende zou heel leuk zijn, want de meeste mensen die meespelen komen uit Oostende en omstreken.”

Zelfs terwijl ze aan ‘Howling’ werkt, is Laura al bezig met het volgende project. “Ik ben momenteel aan het schrijven aan een webserie voor het productiehuis Dingie uit Gent. Daarnaast ben ik nog verschillende dingen aan het schrijven. Kortfilms zijn een oefening voor het langere werk. Een kortfilm komt recht uit je ziel, je kan volledig je eigen ding doen en je leeft er volledig naartoe.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier