Laatste optreden Basscats tijdens de Izegemse kroegentocht

Naar aanleiding van het laatste kroegentochtoptreden breiden de Basscats uit met drie blaasinstrumenten. (Foto Frank)
Redactie KW

De Basscats zijn al jaren een gekende naam in het Izegemse. De groep, die op vandaag uit vier muzikanten bestaat, speelde in het verleden menig feestje plat. Straks doen ze dat nog een laatste keer op de Izegemse Kroegentocht. Daarna blijven ze bestaan, maar een kroegentocht staat niet meer op hun programma.

In 1987 was er voor het eerst sprake van een nieuwe muziekgroep in Izegem, Basscats liet van zich horen. Ruim 30 jaar later is de groep nog altijd springlevend, al is er natuurlijk het één en ander veranderd door de jaren. “Het is gek om te bedenken dat we al meer dan 30 jaar bestaan, maar we zijn er wel heel trots op”, vertellen Marnix Duhamel en Wim Windels van Basscats. “We evolueerden van een groepje met louter eigen nummers naar een rasechte coverband en op vandaag staan we nog altijd garant voor optredens boordevol ambiance. Het is een beetje ons handelsmerk geworden.”

Uitgebreid repertoire

De groep bestaat uit vier enthousiaste muzikanten. “Wim neemt de drums voor zijn rekening, Hendrik Dedecker is gitarist van dienst, Jerry Neyts speelt basgitaar en ik speel gitaar en ik zing”, zegt Marnix. “Die samenstelling is niet altijd zo geweest, maar de jongste jaren is er weinig veranderd. We brengen covers, jong en oud vindt zeker zijn ding in onze setlists. Zo spelen we onder meer Foo Fighters, brengen we nummers van Arcade Fire en Nathaniel Rateliff en komen ook jonge bands zoals Royal Blood aan bod. Een bont allegaartje van toffe nummers waar je helemaal op uit de bol kan gaan.”

“We proberen trouwens ook mee te blijven zodat we niet altijd hetzelfde moeten spelen. De jongste maanden oefenden we zeven recente nummers en die spelen we nu al op onze optredens.”

Basscats liet in het verleden vaak van zich horen op kroegentochten en daar hoorde de Izegemse uiteraard ook bij. “Als we eens snel tellen, dan komen we op ongeveer 20 edities van de Izegemse Kroegentocht. Dat is toch al heel wat!” lachen de twee. “De kroegentocht op vrijdag 11 mei wordt echter de laatste. Voor alle duidelijkheid, we gaan verder met Basscats en blijven bestaan en optreden, maar we zetten in de toekomst geen kroegentochten meer op onze agenda. Voor mij zijn die te zwaar geworden”, legt Wim uit. “In overleg met de rest van de groep hebben we die beslissing genomen. Een kroegentocht spelen is één iets, maar we hebben de gewoonte om nooit te stoppen om 1 uur. We gaan nog een uur of twee door en dat eist toch wel zijn tol. Ik kan dat niet meer.”

Basscats XL

Omdat 11 mei de laatste kroegentocht wordt, besloot de groep om alle registers open te trekken. “Mijn vrouw, Rita Bocksoen, maakte jaren deel uit van Basscats, maar stopte een aantal jaar terug. Zij komt ons voor de gelegenheid weer even vervoegen. Daar blijft het echter niet bij. We wilden onze laatste kroegentocht niet zomaar laten passeren en beslisten dus om eens iets nieuws te proberen”, zegt Marnix Duhamel. “Ik koesterde al jaren de droom om eens met blazers op het podium te staan. Via via kwamen we in contact met Dominiek De Decker, Tom Lampaert en Stijn Pylyser, zij spelen trombone, trompet en baritonsaxofoon en die mannen zagen het meteen zitten om er samen met ons een serieuze lap op te geven.”

De muzikanten doken met Basscats de repetitieruimte in en het resultaat klinkt nu al fantastisch. “De blaasinstrumenten geven echt een extra dimensie aan de nummers die we brengen. De nummers die we na al die jaren op ons duimpje kennen lijken plots veel rijker. Mooi om te horen! Het is een aanpassing voor ons, maar wel eentje die écht goed klinkt en dat smaakt naar meer!”

“De samenwerking verliep eigenlijk van meet af aan heel vlot. Ik gaf ons repertoire door aan de blazers en zij maakten een keuze. Tom zorgde voor de nodige partituren en bewerkingen en zo konden we een aantal nummers uitproberen. We wisten meteen dat het goed zat!”

Basscats blijven na 11 mei nog optreden, maar doen dus geen kroegentochten meer. “We hoorden al van verschillende mensen dat we zouden stoppen, maar daar is dus niets van aan. We blijven optreden. We hebben zelfs al een aantal optredens gepland na de kroegentocht.”

“Het zal raar doen, maar we zijn heel blij dat we al die jaren vaste klant waren op de kroegentocht, een super organisatie! De laatste spelen we op 11 mei in Kaffee Lagaar. We starten rond 21 uur en de blazers komen rond 23 uur op de proppen. En met de hand op het hart: het wordt een knalfeestje!”

(MVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier