KW reikt in Brugge publieksprijs Aspe-award uit aan Dries Hollebekkers uit Mol

© Benny Proot
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

In La Brugeoise in Brugge is de Aspe-award uitgereikt. Die ging naar Jan Posman uit Maldegem. KW reikte voor de eerste keer een publieksprijs uit bij de Aspe-awards en die ging naar Dries Hollebekkers uit Mol.

Het is de derde keer dat de Aspe-award wordt uitgereikt. De award gaat naar het beste van 10 genomineerde kortverhalen. De schrijfopdracht voor de kandidaten was: een verhaal van precies 1.700 woorden – dat is net zoveel als Pieter Aspe elke dag schrijft – en het verhaal begint met de eerste zin van het nieuwe boek van Pieter Aspe.

Dit jaar was dat “Weet je zeker dat hij er niet is vanavond?”.

Waardevolle pen

De 10 genomineerde verhalen verschenen de voorbije weken in KW Weekend en lezers konden voor het beste verhaal stemmen. Bijna één derde van de stemmen ging naar het verhaal van Dries Hollebekkers. Uit handen van algemeen directeur van KW Stefaan Vermeersch mocht de 32-jarige communicatiemanager uit Mol een bijzondere, waardevolle pen ontvangen.

KW reikt in Brugge publieksprijs Aspe-award uit aan Dries Hollebekkers uit Mol
© Benny Proot

Voor de Aspe-awards werden naast winnaar Jan Posman – die niet op de prijsuitreiking aanwezig was – ook nog twee laureaten aangeduid. Onder hen één West-Vlaming: Benedikte Van Eeghem uit Brugge. Zij werd tweede en won het volledig oeuvre van Pieter Aspe.

Laureaten

Benedikte vindt het bijzonder fijn om te schrijven, maar de combinatie schrijven, job en gezin met twee kinderen lukt niet altijd makkelijk. “Vrienden van me dringen erop aan dat ik toch een boek moet schrijven. Nu ik hier sta, denk ik, misschien moet ik dat wel doen”, zei ze bij de uitreiking.

De derde laureaat was Sirka Baert uit Bree. Zij mag een jaar lang gratis Omer drinken.

Voorstelling nieuwe Aspe

Voor de uitreiking werd de nieuwe ‘Aspe’ voorgesteld, het 40ste Aspe-boek, maar het 39ste dat verschijnt. Het 39ste boek liet Pieter Aspe niet verschijnen omwille van het overlijden van zijn vrouw en muze Bernadette.

Eric Goens van het tv-programma Het Huis en Bargoens, leidde de nieuwe ‘Aspe’ in. Ook ‘Bea. Afscheid van een Muze’, de graphic novel die de Brugse cartoonist en tekenaar Marec tekende in samenspraak met Pieter Aspe werd zaterdagavond in La Brugeoise voorgesteld.

KW reikt in Brugge publieksprijs Aspe-award uit aan Dries Hollebekkers uit Mol
© Benny Proot

(Foto’s BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier