KW-lezers met Jessie De Caluwe op Clauswandeling in Kortrijk

© (Foto KDS)
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Vijftien abonnees van KW konden met hun partner zondagmiddag in het gezelschap van Jessie De Caluwe de Clauswandeling in Kortrijk stappen.

De Clauswandeling is eigenlijk een audiowandeling die het cultuurhuis deBuren samen met stad Kortrijk heeft uitgewerkt. De wandeling is gratis beschikbaar op een app (zie link onderaan). Jessie De Caluwe gidst de wandelaars via die app naar diverse plaatsen in Kortrijk die een deel van het decor vormden voor Het Verdriet van België.

Geen toeval

Dat Jessie De Caluwe de wandeling gidst is geen toeval. Zij presenteerde het programma waarin toenmalige VRT-producer wijlen Bob de Groof met Hugo Claus en Cees Nooteboom enkele dagen door Kortrijk trok. De Nederlandse auteur en Claus-vriend Nooteboom interviewde Claus over onder die plaatsen en over wat echt was gebeurd in Kortrijk en wat hij verzonnen had voor Het Verdriet van België. Van de gesprekken is ook een boek verschenen. Maar nu, tien jaar na het overlijden van Hugo Claus, werd in maart die audiowandeling voorgesteld. Met fragmenten uit die radioreportages, die vlak na het verschijnen van Het Verdriet werden uitgezonden. Eigenlijk kan al wie dat wil nu die wandeling van Claus met Nooteboom doorheen Kortrijk overdoen. Met de stemmen van Jessie, Claus én Nooteboom.

KW-lezers met Jessie De Caluwe op Clauswandeling in Kortrijk
© (Foto KDS)

Bijzondere vriendschapsband

De buien bleven zondagmiddag in Kortrijk uit, maar de uitzonderlijke hitte weerhield de lezers er niet van om flink door te stappen.

Jessie De Caluwe vertelde onderweg over het programma, over hoe zij Hugo Claus een paar keer had ontmoet en over de bijzondere vriendschapsband die ze heeft met Motje van de Gentse HotsieTotsie-club. Daar werd in 1983 Het Verdriet officieel voorgesteld. De broer van Hugo Claus en Motjes echtgenoot Guido Claus werkte indertijd ook mee aan Drie Uur Jessie op tv. In de Orangerie bracht Jessie het gedicht van Hugo over zijn broer Guido en over diens overlijden.

KW-lezers met Jessie De Caluwe op Clauswandeling in Kortrijk
© (Foto KDS)

Ook in Oostende

KW-lezer Rik Beirens uit Oostende liet weten dat ook Oostende een Clauswandeling heeft. Want, zo zei hij, waar Het Verdriet van België ophoudt, daar begint het leven van Claus in Oostende. De wandeling in Oostende is er een met gids en kan via de dienst toerisme van Oostende worden geboekt.

De app voor de wandeling in Kortrijk is beschikbaar via de website https://www.toerismekortrijk.be/nl/hugoclauswandeling .

(Foto’s KDS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier