Kursaal Oostende strikt discodiva Gloria Gaynor

© Kursaal Oostende
Redactie KW

Op zondag 28 juli 2019 staat Gloria Gaynor oog in oog met het publiek van de Stad aan Zee. In 2016 trad ze al eerder in Oostende op toen het discooncept Studio 54 er een passage maakte.

Zingen kreeg Gloria Fowles – zoals ze echt heet – met de moedermelk mee. Haar vader zong in nachtclubs, haar moeder had een prachtige stem en samen met haar broers en zussen smeerde ze thuis regelmatig de stembanden.

In de jaren ’60 nam Fowles de gedaante van Gloria Gaynor aan en maakte naam met de jazz- en R&B-band The Soul Satisfiers. Het eerste wapenfeit onder haar pseudoniem was ‘She’ll be sorry/Let me go baby’, een single die ze opnam voor het Jocida label van… Johnny Cash.

In 1975 tekende ze een platencontract bij de prestigieuze platenmaatschappij Columbia Records. Dit resulteerde meteen in een eerste wereldhit toen ze haar versie opnam van het oorspronkelijk door The Jackson 5 vertolkte ‘Never can say goodbye’.

Drie jaar later was het pas echt raak met ‘I will survive’, één van dé anthems van de disco en een single die – toen werd er nog betaald voor muziek – liefst veertien miljoen keer over de toonbanken ging. ‘I will survive’ staat tegelijk zowel te boek als een feministisch pamflet en een lijflied van de homogemeenschap. In 1983 nam ze een nieuwe versie van deze dansklassieker op.

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier