Kunstwerk ‘QuinzeMain’ reist de hele stad rond

Heidi Nolf, Hannes Verstraete, Vesna Dodic, Dirk Dekeerschieter en Patrick Vandaele met zoon Pieter en echtgenote Linda Vanheede stellen het project voor. © CB
Redactie KW

Het kunstwerk ‘QuinzeMain’ trekt de komende maanden op tournee doorheen Menen. Tot en met juni 2020 zal het werk van kunstenaar Patrick Vandaele telkens een drietal weken te zien zijn op verschillende locaties, verspreid over de hele stad.

Door Carlos Berghman

Menenaar Patrick Vandaele maakte het kunstwerk ‘QuinzeMain’ als opdracht tijdens zijn afstudeerjaar Beeldhouwen en Ruimtelijke Kunst aan de kunstacademie in Menen. Handen staan centraal in het werk, dat gemaakt is uit gips en op een sokkel van blauwe hardsteen staat.

“Handen zijn het verlengstuk van onze gedachten en ideeën. Handen kunnen aaien, knijpen, smeken, slaan, vangen, zwaaien… Zij zijn de uitvoerders, zij doen het maar zijn niet verantwoordelijk“, aldus Patrick. Met het werk wil de kunstenaar communiceren met de kijker. “Ik wil de kijker aan het denken zetten en aan zelfonderzoek laten doen: ‘Wat ervaar ik zelf? Is het een positieve of negatieve gedachte?'”

Mijn opdracht is pas echt af als er naar mijn kunstwerk gekeken wordt en als het gezien wordt. Ik zou een tentoonstelling kunnen organiseren, waar dan misschien vijf man en een paardenkop op afkomen. Omdat ik graag veel mensen wil bereiken, ga ik zelf met mijn werk naar de mensen toe.”

Kunstwerk 'QuinzeMain' reist de hele stad rond
© CB

Omdat ik graag veel mensen wil bereiken, ga ik zelf met mijn werk naar de mensen toe

Patrick ging in Menen op zoek naar goed zichtbare locaties. In totaal selecteerde hij vijftien locaties waar zijn kunstwerk telkens drie weken zal staan. “Het zijn allemaal plaatsen waar veel mensen voorbijkomen of samenkomen. Voor de realisatie van mijn project kreeg ik heel veel steun van directrice Heidi Nolf van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst en van algemeen coördinerend directeur Hannes Verstraete van de Stedelijke Academie voor Beeld, Muziek en Woord.”

15 handen of meer?

Twee maanden lang stonden de vijftien handen – of zijn het er meer? – op het dak van de beeldhouwklas van de kunstacademie. Afgelopen maandag verhuisden ze voor drie weken naar het dak van een pand in de IJzerstraat 2. Daarna komen CC De Steiger, kledingzaak La Moderie in de Rijselstraat en wzc Andante aan de beurt. Later volgen onder andere nog verfwinkel Colora, het Badhuis, de Academie voor Muziek en Woord en enkele gebouwen van woonmaatschappij!Mpuls.

Kunstwerk adopteren

“Ik hoop ook in Lauwe en Rekkem nog mensen te vinden, die bereid zijn om vanaf eind juni 2020 ‘QuinzeMain’ enkele weken te adopteren”, roept Patrick nog op. Geïnteresseerden kunnen de kunstenaar contacteren via Patrick_vandaele4550@hotmail.com.

Patrick Vandaele woont in de Ieperstraat, is getrouwd met Linda Vanheede en heeft twee zonen Pieter en Frank. “Al van kinds af ging ik naar de tekenschool. Ik heb nu mijn vijfde jaar Beeldhouwen en Ruimtelijke kunst beëindigd en kan nog twee jaar specialiseren. Waarin weet ik nog niet. Die keuze moet ik nog maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier