Kunstwerk ‘QuinzeMain’ komt naar de Menenaar toe

Het kunstwerk QuinzeMain stond twee maanden op het dak van de beeldhouwklas van de kunstacademie. © (Foto CB)
Redactie KW

Het kunstwerk ‘QuinzeMain’ trekt de komende maanden op tournee doorheen Menen. Tot en met juni 2020 zal het werk van kunstenaar Patrick Vandaele telkens een drietal weken te zien zijn op verschillende locaties, verspreid over de hele stad.

Verlengstuk van gedachten en ideeën

‘QuinzeMain’ is een opdracht die Menenaar Patrick Vandaele (69) maakte tijdens zijn afstudeerjaar Beeldhouwen en Ruimtelijke Kunst aan de kunstacademie in Menen. Handen staan centraal in het werk, dat gemaakt is uit gips en op een sokkel van blauwe hardsteen staat.

“Handen zijn het verlengstuk van onze gedachten en ideeën. Handen kunnen aaien, knijpen, smeken, slaan, vangen, zwaaien… Zij zijn de uitvoerders, zij doen het maar zijn niet verantwoordelijk”, aldus Patrick. Met het werk wil de kunstenaar communiceren met de kijker. “Ik wil de kijker aan het denken zetten en aan zelfonderzoek laten doen: ‘Wat ervaar ik zelf? Is het een positieve of negatieve gedachte?'”

Vijftien locaties

“Maar mijn opdracht is pas echt af als er naar gekeken wordt en als het gezien wordt. Ik zou een tentoonstelling kunnen organiseren, waar dan misschien vijf man en een paardenkop op afkomen. Omdat ik graag veel mensen wil bereiken, ga ik zelf met mijn werk naar de mensen toe.”

Dus stelt de kunstenaar het werk ‘QuinzeMain’ telkens een drietal weken tentoon op vijftien verschillende plaatsen in de stad, waar veel mensen voorbijkomen of samenkomen. Vanaf 9 september strijkt het werk neer op het dak van een pand in de IJzerstraat 2. Daarna zijn CC De Steiger, kledingzaak La Moderie in de Rijselstraat en WZC Andante in de Volkslaan aan de beurt.

“Ik hoop ook in Lauwe en Rekkem nog mensen te vinden, die bereid zijn om vanaf eind juni 2020 het dak van hun pand enkele weken ter beschikking te stellen voor dit kunstwerk”, roept Patrick nog op.

Vlnr. Heidi Nolf, Hannes Verstraete, Vesna Dodic, Dirk Dekeerschieter en Patrick Vandaele met zijn zoon Pieter en zijn echtgenote Linda Vanheede
Vlnr. Heidi Nolf, Hannes Verstraete, Vesna Dodic, Dirk Dekeerschieter en Patrick Vandaele met zijn zoon Pieter en zijn echtgenote Linda Vanheede© (Foto CB)

(CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier