Kunstwerk Nick Ervinck van 60.000 euro ingehuldigd op het Boekenplein in Waregem

Redactie KW

Op zondag 23 juni werd onder ruime belangstelling een gloednieuw kunstwerk van Nick Ervinck onthuld op het Boekenplein. Zijn werken staan bekend om hun gele kleur en organische vormen. Dat is ook in Waregem het geval. De West-Vlaamse kunstenaar creëerde voor Waregem RETMONER, een indrukwekkende sculptuur van 4,40 meter hoog in gelakt staal.

Het werk, dat vanaf nu het Boekenplein langs de Zuiderlaan opfleurt, is er niet zomaar gekomen. De stad stelde een selectiecommissie aan voor de selectie van de kunstenaar. De leden van de commissie, die bestond uit vertegenwoordigers van de stad en artistieke experten, kozen finaal voor het projectvoorstel van kunstenaar Nick Ervinck. Ervinck is niet aan zijn proefstuk toe: zijn sculpturen zijn te zien in binnen- en buitenland. Voor zijn werken maakt hij veel gebruik van de 3D-printtechniek. De stad trok een budget uit van 60.000 euro voor het nieuwe kunstwerk.

Kunstwerk Nick Ervinck van 60.000 euro ingehuldigd op het Boekenplein in Waregem

Vreemde strijder uit de toekomst

De kunstenaar gaf het werk de naam Retmoner. “Het is als een wachter die een onbekend heiligdom moet beschermen”, aldus Nick Ervinck: “de vorm van de sculptuur lijkt een ongeziene, vreemde strijder uit de toekomst. Het beeldhouwwerk, wat vol linken naar het verleden van de stad zit, lijkt terzelfdertijd wel een vreemd overblijfsel van de toekomst. De illusie bestaat dan ook dat dit beeld kan transformeren in een ander object. Het monument zal jong en oud aanspreken en inspireren. Met mijn werk wil ik de aandacht vestigen op wat het nadenken over en het verbeelden van een toekomst kan zijn. Het is spelen met fictieve toekomstbeelden.”

780 kleine beeldjes

In aanloop van het nieuwe kunstwerk lieten maar liefst 780 leerlingen uit het Waregemse basisonderwijs zich inspireren door het werk van Nick Ervinck. In de klas knutselden zij massaal gele beeldjes die allemaal in de bibliotheek -en dus net naast het kunstwerk- belandden. Het grote kunstwerk en de kleine kindervarianten zijn allemaal te bezichtigen op het Boekenplein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier