Kunstwerk De Druppel aan Vrijdagmarkt doet wenkbrauwen fronsen

Op de sociale media zorgt het tijdelijk kunstwerk alvast voor heel wat commentaar. Dat is eigen aan kunst. © MV
Redactie KW

Het tijdelijk kunstwerk met stapels plastic emmers op het grasplein aan de Vrijdagmarkt doet bij veel mensen de wenkbrauwen fronsen. Het gaat om De Druppel, een werk van vorig jaar van beeldend kunstenaar Zeli Bauwens (28) uit Gent. Het prijkt er in het kader van het kunstenparcours Contrei Live.

De intercommunale Leiedal bestaat 60 jaar en viert dat met 16 artistieke interventies op en langs het water in de 13 aangesloten steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen. De meeste bevinden zich in de Leiestreek. De kunstwerken nodigen de bezoekers uit om de streek te gaan verkennen, mee na te denken op en over het water en de dialoog aan te gaan over het belang ervan. Want water wordt steeds meer een kostbaar goed.

Commentaar op Facebook

De Druppel is een piramide met zeven lagen emmers. Het zijn er in totaal 84. “De emmers bovenop zijn tot de rand gevuld, waardoor de installatie verandert in een fontein”, aldus Zeli Bauwens. “Deze installatie is afhankelijk van het weer en verandert alleen in een actieve fontein als het regent.”

De piramide zorgt op Facebook voor nogal wat commentaar. “Het project moet echt in zijn geheel worden gezien met een mooie route in de Leievallei met her en der kunst die verwijst naar ‘water'”, aldus schepen van Cultuur Bart Pynket (stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project). “De emmers zorgen voor wat deining, wat eigen is aan kunst. De pro’s en contra’s zijn niet uit de lucht, alvast één effect van de installatie.”

De Druppel blijft staan tot eind oktober. Langs het jaagpad staat er een bordje met een QR-code met info. Info vind je ook op www.contreilive.be

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier